POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Kraja čebel vse pogostejša
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Kraja čebel vse pogostejša 
Se bojite za svoj avto, ali da vam bodo vlomili v stanovanje? V Nemčiji so najbolj prestrašeni lastniki čebeljih družin, saj se je kraja panjev v zadnjih letih podvojila.
Kraja avtomobilov je vsakodnevna, kraja torbic je zabavna, a kraja čebel postaja vedno pogostejša. Kraja čebeljih družin se je v Nemčiji v zadnjih letih podvojila, zato se čebelarji, po letošnji mrzli zimi, tatov še bolj bojijo. Predvidevajo, da bo čebelji vandalizem letos strmo porasel. Po poročanju zavarovalniškega podjetja Gaede&Glauerdt, ki krije škodo, se je število čebeljih tatvin povečalo za 85 odstotkov od leta 2007 do 2008. V letu 2008 je bilo tako okoli 300 incidentov, medtem ko podatke za 2009 še zbirajo.

Ker je bila letošnja zima mrzla, čebelarji poročajo, da je pomrlo med 20 do 30 odstotki čebel, zato se napadov na družine toliko bolj bojijo. Za povečanje čebelje družine je kraja veliko cenejša, kot pa da bi kupili nov panj.

Ulovljeni pri delu

Čebelarski inštitut iz Stuttgarta je sporočil, da so jim v preteklih letih ukradli okoli 72 čebeljih kolonij. Na Bavarskem je pridelovalec meda iz panja ukradel celo čebeljo matico. Inštitut se je s pomladjo opremil z video nadzorom in že kmalu na snemalni trak ujel prvega zločinca. 71-letnik, ki se s čebelami ukvarja za hobi, je želel ukrasti nekaj panjev.

Pri inštitutu so šli celo tako daleč, da so v panje nastavili majhne GPS naprave, s katerimi lahko sledijo ukradenim čebelam. Nekaterim čebelam so naredili posebne velikosti satje, da jih ni mogoče preseliti.


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu