POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Lahko kondom za ženske prepreči posilstvo?
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Lahko kondom za ženske prepreči posilstvo? 
Južnoafriška zdravnica Sonnet Ehlers je bila neko noč pred štirimi desetletji v službi, ko je v ordinacijo vstopila skrušena žrtev posilstva. »Pogledala me je in dejala: 'Če bi tam spodaj le imela zobe',« se dogodka spominja Ehlersova. Štiri desetletja kasneje je nastal Rape-aXe.
Južnoafriška zdravnica Sonnet Ehlers je bila neko noč pred štirimi desetletji v službi, ko je v ordinacijo vstopila skrušena žrtev posilstva. »Pogledala me je in dejala: 'Če bi tam spodaj le imela zobe',« se dogodka spominja Ehlersova. »Obljubila sem ji, da bom nekega dne storila nekaj, kar bo pomagalo ljudem, kot je ona,« dodaja.

Štiri desetletja kasneje je nastal Rape-aXe, kondom za ženske, ki pomaga pri preprečevanju posilstev in kasnejši identifikaciji napadalca. Kondom, ki si ga ženske v vagino vstavijo kot tampon, je izdelan iz lateksa, oblikovan pa je kot tulec. V notranjosti kondoma je razporejena nazobčana vrsta zobem podobnih kaveljčkov, ki ob poskusu penetracije ukleščijo penis in napadalcu povzročijo zelo neprijeten občutek. »Boli ga, ne more urinirati in ne more hoditi,« pravi Ehlersova. Napravo lahko odstrani zgolj zdravnik, saj se v primeru poskusa amaterske odstranitve penisa oklene le še bolj trdno, kljub temu pa kondom za ženske kože ne predre, zato ne povzroča nevarnosti izpostavitve telesnim tekočinam.

Južnoafriška zdravnica sedaj kondome za ženske deli v različnih južnoafriških mestih, kjer trenutno poteka svetovno nogometno prvenstvo. V tem času namerava razdeliti 30.000 brezplačnih kondomov, ki bodo po poskusnem obdobju na voljo za približno dva dolarja. »Situacija bi bila idealna, če bi ga ženska nosila, ko gre na zmenek na slepo, ali pa nekam, kjer se ne počuti sproščeno,« pravi Ehlersova.

Kritiki sicer trdijo, da kondom za ženske ni dolgoročna rešitev, poleg tega pa ženske izpostavlja še hujšemu nasilju njihovih napadalcev. Kot pravi Victoria Kajja iz ugandskega centra za nadzor nad širjenjem bolezni, pa gre tudi za obliko »zasužnjevanja«. »Strah, ki obkroža žrtev, in nošenje kondoma v pričakovanju napada, predstavljata obliko zasužnjevanja, ki ji ne bi smela biti izpostavljena nobena ženska,« meni. Ob tem dodaja, da kondom ženskam nudi tudi lažen občutek varnosti.

Spet drugi kritiki pa Ehlersovo obtožujejo, da je razvila srednjeveško napravo za boj proti posilstvu. »Da, moja naprava je morda srednjeveška, toda namenjena je srednjeveškemu dejanju,« jim odgovarja. »Menim, da bi nekaj morali storiti /.../ in zaradi tega bodo nekateri moški premislili, preden bodo napadli žensko,« dodaja.

Po podatkih organizacije Human Rights Watch, je raven posilstev v Južni Afriki sicer med najvišjimi na svetu. Raziskava iz leta 2009 je namreč pokazala, da je kar 28 odstotkov vprašanih moških že posililo žensko, eden izmed 20 pa je povedal, da se je posilstvo zgodilo v zadnjem letu dni.

V večini afriških držav sicer obsodbe zaradi posilstev niso pogoste, žrtve nimajo takojšnjega dostopa do zdravniške pomoči, testi DNK, s katerimi bi dokazali krivdo napadalcev, pa so predragi. Vse to le še prispeva k večjemu številu posilstev v Južni Afriki, zaradi česar se tamkajšnje ženske zatekajo k drastičnim ukrepom, s katerimi poskušajo preprečiti napad. Nekatere med njimi tako nosijo izjemno ozke kolesarske hlače, medtem ko si druge v intimne dele telesa vstavljajo britvice.


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu