|
Stran 1 od 2
|
Avtor |
Sporočilo |
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
Mleko: pomemben vir zdravja
Mleko je pomemben vir zdravja. Vsebuje vseh dvajset mineralov, ki jih mora človek dobiti s hrano. Med njimi so kalcij, natrij, kalij, magnezij, fosfor in cink, ki so ključni pri izgradnji kosti in ohranjanju kostne gostot.
Poleg tega nekatere sestavine mleka pospešujejo absorpcijo kalcija iz črevesa. Tudi beljakovine v mleku imajo pomembno vlogo pri izgradnji in vzdrževanju kostne mase. Razmerje med kalcijem in beljakovinami je takšno, da zagotavlja zadostno zaščito okostja. Prav tako je kalcij pomemben pri strjevanju krvi, delovanju srca, krčenju mišic, našteje pomembne pozitivne lastnosti mleka Mojca Bizjak, univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije, predavateljica na Visoki šoli za zdravstvo v Izoli, smer prehransko svetovanje, dietetika.
Ob tem poudarja, da je mleko naravni vir koristnih hranil in tudi biološko aktivnih sestavin, ki lahko zelo dobro učinkujejo v telesu. Določene sestavine delujejo protimikrobno in/ali protivirusno, mnogo snovi v mleku pa deluje celo kot zaščita pred nekaterimi rakastimi obolenji, mlečni peptidi uravnavajo krvni pritisk, peptidi, kolostrum in imunoglobulini pa delujejo protivnetno...
Tudi maščobe v mleku so nekaj posebnega. Raziskave so pokazale, da povzročajo znižanje ravni holesterola v serumu in jetrih. Prav tako so razkrile še druge pozitivne snovi v mleku in mlečnih izdelkih, ki imajo učinke na prerazporeditve energije med maščobnim tkivom in pusto telesno maso (mišice, kosti, koža). Posledica tega je manjšanje maščobnega tkiva in večanje puste telesne mase. To je dobrodošlo predvsem za športnike in tiste, ki hujšajo.
"Ne samo mleko, ampak tudi mlečni izdelki
Koristno pa ni samo mleko, temveč tudi mlečni izdelki, na primer jogurti, ki sodijo v skupino živil, imenovano fermentirani mlečni izdelki. Fermentiranim mlečnim izdelkom daje značilne lastnosti njihova bakterijska kultura. Kot razloži predavateljica, vsebujejo fermentirani mlečni izdelki hranilne snovi mleka, iz katerega so narejeni, le da so lažje prebavljivi. Poznamo navadne jogurte, fermentirano mleko s probiotiki (to so koristne bakterije), fermentirano mleko s probiotiki in prebiotiki, kislo mleko, kefir. V navadnem jogurtu sta bakteriji, ki običajno ne preživita prehoda skozi želodec v prebavni trakt, probiotične bakterije pa pridejo žive do črevesja. Jogurta zato ne štejemo kot probiotičnega, ima pa vseeno druge dobre snovi, ki ugodno vplivajo na prebavo in črevesno mikrofloro.
Probiotično fermentirano mleko vsebuje drugačne bakterije kot navaden jogurt, dodane pa so še posebne probiotične bakterije, ki dobro delujejo na našo celotno prebavno cev. Že v ustih uničijo nekatere škodljive bakterije, tudi v želodcu, kjer je zelo kislo. V črevesu probiotični izdelki torej pomagajo pri prebavi hrane, preprečujejo rast škodljivih bakterij, stimulirajo črevesne celice k izločanju sluzi, kar je koristno za človeka, ker ga zavaruje pred škodljivimi snovmi, spodbujajo pa tudi imunski sistem in s tem večajo odpornost.
Na vprašanje, katere pa so slabe lastnosti mleka, Mojca Bizjak odgovarja, da jih pravzaprav ni, pod pogojem, če smo zmerni pri uživanju in če nimamo alergije na mlečne beljakovine ali pa intolerance za laktozo. Laktozna intoleranca in alergija na mleko imata namreč podobne simptome, najpogosteje želodčne in prebavne motnje, vendar ima vsaka bolezen drugega povzročitelja.
Rastlinsko mleko kot nadomestilo
Če nam mleko povzroča težave ali če ga iz kateregakoli drugega razloga ne uživamo, imamo na voljo rastlinska mleka. Poznamo sojino mleko, različna žitna mleka in mleka iz oreščkov. Najbolj razširjeno je vsekakor sojino mleko, pove nutricionistka, in doda, da je vir vitaminov A in E ter lecitina. "Ne vsebuje toliko nasičenih maščob kot kravje mleko, primerno pa je tudi za ljudi z laktozno intoleranco, saj ne vsebuje laktoze. Prav tako ga lahko pijejo tisti, ki imajo alergijo na mlečne beljakovine."
Mleko je lahko zdravilo
Če je vzrok za osteoporozo pomanjkanje kalcija v prehrani, je mleko dobro zdravilo. Velikokrat pa to ni edini vzrok bolezni. Krivec osteoporoze so lahko pomanjkanje gibanja, kajenje, družinska nagnjenost k temu, menopavza, starost...
Protidebelostni učinek
Staranje prebivalstva ter naraščanje števila ljudi s čezmerno težo in povišanim krvnim tlakom pomenita tveganje za srčno-žilna obolenja, vključno z infarktom in obolenjem ledvic. Številne študije zadnjih let so proučevale pozitivne učinke s hrano zaužitega kalcija in mlečnih izdelkov na uravnavanje metabolizma maščob in urejanje telesne teže. Ugotovili so, da je vnos kalcija z mlekom in mlečnimi izdelki pri ljudeh povzročil zmanjšanje telesne teže kljub istemu energijskemu vnosu. Ta "protidebelostni" učinek je bil dokazan na celičnem nivoju, živalskih študijah v humanih epidemioloških in kliničnih študijah.
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
21 Jan 2010 21:18 |
|
|
iNiKa
Pridružen/-a: 04.03. 2008, 12:43
Prispevkov: 492
Kraj: LoVrEnC na PoHorjU
|
Je mleko zdravo?
Vedno več opozoril je slišati o tem, da je mleko, katerega belina nas spomni na popolno čistost, koktajl hormonov, antibiotikov, pesticidov, herbicidov, holesterola, alergenih živalskih beljakovin, laktoze, virusov in bakterij. Uživanje mleka naj bi znatno prispevalo k nastanku in razvoju mnogih resnih stanj in bolezni, kot so zasluzenost, zaprtje, anemija, diabetes, srčna obolenja, ateroskleroza, artritis, ledvični kamni, chronova bolezen, multipla skleroza, depresija, razdražljivost, alergije, levkemija in mnoge druge vrste raka.
Mnenja o vplivu mleka na zdravje so si zelo nasprotujoča.
Pasterizacija
Namen pasterizacije je uničenje bakterij, ki prenašajo bolezni, in preprečitev kisanja mleka. Pri tem pa se uničijo tudi koristni encimi, vitamini C, B12 in B6, del joda in mnoge koristne bakterije. Postopek naj bi tudi večino kalcija, ki je prisoten v surovem mleku, spremenil v netopno in za človeka neuporabno obliko.
Komu je namenjeno mleko?
Kravje mleko omogoča teličku, da v dveh do treh letih zraste v odraslo žival in pridobi nekaj 100 kilogramov teže, zato je koncentrat hormonov in beljakovin. Človeški ‘mladiček’, torej dojenček, raste veliko počasneje (25 let), v tem času pa pridobi od 50 do 90 kilogramov telesne teže in razvije sorazmerno večje in bolj razvejane možgane. Odrasel človek ne raste, zato ne potrebuje rastnih hormonov. Že ta preprosta logika, pravijo nekateri zdravniki in nutricionisti, dovolj jasno pove, da kravje mleko morda ni najbolj primerna hrana za ljudi. Številne raziskave kažejo, da ima lahko pretirano vnašanje hormonov in beljakovin, ki so namenjeni izredno hitri rasti telička, na zdravje človeka zelo škodljiv vpliv.
Razlika med človeškim in kravjim mlekom
Človeško mleko ima drugačno sestavo kot kravje. Vsebuje več lecitina, ki je pomemben za rast možganov (raziskave so pokazale, da je inteligenčni kvocient dojenih otrok višji kot inteligenčni kvocient otrok, ki so bili hranjeni s kravjim mlekom), ter polovico manj beljakovin v lahko prebavljivi obliki in polovico manj kalcija v organski
obliki. V kravjem mleku ni vlaknin, kar lahko povzroča zaprtje, je zelo malo železa, kar verjetno povzroča anemičnost, premalo niacina, linolske kisline, vitamina C, fosforja in taurina. Odrasel organizem pa ne proizvaja dveh pomembnih encimov za presnovo mleka – rinila za presnovo kazeina in laktaze za presnovo laktoze, mlečnega sladkorja –, zato mleko zanj ni ravno lahko prebavljivo.
Mleko in rak
Mleko vsebuje IGF-1, inzulinu podoben rastni faktor, ki je v enaki obliki kot v kravah prisoten v človeškem organizmu. Namen IGF-1 je, da spodbuja rast in množenje celic. Nekatere raziskave kažejo, da povečan vnos IGF-1 v telo vpliva na pospešeno množenje rakavih celic. Rak v telesu raste zelo počasi, tudi več let, preden se spremeni v resno bolezen. (Nekateri zatrjujejo celo, da so rakave celice prisotne v telesu vsake odrasle osebe, a v majhnih količinah, ki ne ogrožajo zdravja in se ne razmnožujejo.) Veliko znanstvenikov je odkrilo povezavo med IGF-1 in mnogimi vrstami raka (na trebušni slinavki, osrednjem živčnem sistemu, limfnih žlezah, kosteh, ledvicah, dojkah, prostati ...).
Mleko in diabetes
Mleko naj bi bilo največji povzročitelj alergij pri otrocih in odraslih, še posebej alergena naj bi bila mlečna beljakovina kazein in mlečni sladkor laktaza. Povzročalo naj bi črevesne krče, kolitis, prehlade, vnetje sinusov, dihalne bolezni, povezane z astmo, vneto grlo. Raziskave so pokazale, da lahko prezgodnje izpostavljanje otrok mleku povzroči tudi nastanek diabetesa. Betakazein, ki je v mleku prisoten, lahko pri majhnih otrocih povzroči imunsko in alergijsko reakcijo, ki je kriva za nastanek diabetesa v otroštvu ali pozneje v življenju. Izpostavljenost že majhnim količinam kravjega inzulina v otroštvu lahko pripelje do izgube tolerance za človeški inzulin.
Mleko in osteoporoza
S postopkom pasterizacije se kalcij v mleku, kot rečeno, spremeni v obliko, ki je telo ne more izkoristiti. Poleg tega naj bi živalske beljakovine v mleku in mlečnih izdelkih kot tudi v jajcih in mesu zakisale kri. Ko poskušajo ledvice izločiti odvečne beljakovine, se iz telesa črpajo zaloge mineralov, predvsem kalcija iz kosti. Države z najvišjo porabo mlečnih izdelkov (ZDA in Skandinavija) imajo baje tudi najvišjo stopnjo obolenj za osteoporozo.
Osteoporoza naj ne bi bila bolezen premajhnega vnosa kalcija, temveč prevelike izgube kalcija zaradi nepravilne prehrane in sodobnega načina življenja. Največje živali na zemlji z velikimi skeleti in močnimi kostmi so izključno rastlinojede, torej dobijo vse potrebno za izgradnjo kosti iz rastlinske hrane.
Mlečni izdelki z malo ali nič maščobe
Že v 70. letih so znanstveniki odkrili močno povezavo med uživanjem mlečnih izdelkov in rakom na prostati, a so za to okrivili mlečne maščobe. Danes je vedno več dokazov, ki trdijo ravno nasprotno. Odstranjevanje maščob naj bi mleko naredilo škodljivo. Mlečne maščobe vsebujejo namreč vitamina A in D, ki sodelujeta pri izrabi kalcija in beljakovinskih elementov iz mleka, in brez njiju telo kalcij in beljakovine težko posrka. Ravno presežek kalcija pa v telesu zavira nastajanje kalcitrola, hormonalne oblike vitamina D, ki ima antikancerogene učinke na celice prostate. Z odstranjevanjem mlečnih maščob se odstrani tudi linolenska kislina, ki ima prav tako močne antikarcinogene učinke, in glikolipidi, ki preprečujejo prebavne motnje.
Mleko in bolezni srca in ožilja
Novejše raziskave kažejo, da bolezni srca in ožilja niso povezane z uživanjem nasičenih maščob, ki naj bi mašile arterije, kot smo verjeli do sedaj, temveč z beljakovinami v mleku, ki povzročajo imunsko križno reakcijo. Pri ljudeh z aterosklerozo je bila odkrita visoka raven protiteles proti mlečnim beljakovinam. K temu verjetno prispeva tudi proces homogenizacije mleka, ki razprši maščobe na mikroskopsko drobne delce, ki so dovolj majhni, da lahko neovirano vstopajo v krvni obtok skozi črevesne stene. Tam se razgradijo na več spojin, med katerimi je tudi ksantin oksidaza, ki razjeda tkivo krvnih žil. Telo se na poškodbe odzove tako, da pošlje nekaj več kot deset snovi, med njimi tudi holesterol, ki se kot obliž nalepijo na nastale rane in poskušajo zavarovati poškodovane arterije.
Gensko spremenjeno mleko
V ZDA so v 90. letih začeli uporabljati gensko spremenjeni rastni hormon, s čimer naj bi proizvodnjo mleka povečali za 20 do 30 odstotkov. Pri tem naj bi zamolčali izsledke raziskav, iz katerih je razvidno, da se je zdravstveno stanje večine podgan, na katerih so delali poskuse s tem hormonom, bistveno poslabšalo. Rastni hormon precej poveča koncentracijo IGF-1 v mleku. Njegova uporaba naj bi pri kravah povzročala pogosto vnetje vimen (mastitis). To povzroča nastajanje gnoja, ki prehaja tudi v mleko. Potrebno je dodatno zdravljenje z antibiotiki, torej še več antibiotikov v mleku.
Kaj pa Evropa? Skladno z določili predpisov Evropske unije morajo države članice zagotoviti, da je dajanje govejega somatotropina (drugo ime za gensko spremenjeni rastni hormon) v promet na njenem ozemlju ali v okviru njihove jurisdikcije za namen trženja ali kakršnokoli dajanje govejega somatotropina kravam molznicam prepovedano.
Zeleni pašniki
Žal pa Evropa ni tako striktna glede uporabe nekaterih drugih snovi, ki pristanejo v mleku, kot so denimo ostanki antibiotikov in drugih zdravil, ki jih dajejo kravam, saj zaradi slabih in nenaravnih življenjskih pogojev pogosto obolevajo. Krave molznice preživijo svoj vek zaprte v hlevih in priklenjene tako, da jim je onemogočeno gibanje.
Vedno manj jih hranijo s travo in senom, ki sta njihova naravna hrana, in vedno več z različnimi pripravki iz soje in semen bombaža ter drugo industrijsko krmo, kot so odpadni produkti pekarn, kokošji gnoj in lupine citrusov. V njihovi hrani so prisotni tudi pesticidi, herbicidi in drugi kemični dodatki, ki prav tako prehajajo v mleko.
Mnogi opozarjajo še na ekološki vidik, ki naj ne bi bil zanemarljiv. Po nekaterih podatkih je metan, ki se pri prebavi izloča iz črevesja krav, največji onesnaževalec atmosfere in povzročitelj ozonskih lukenj, kar v zadnjih letih postaja vedno bolj pereč problem.
Mnenja o tem, ali je mleko zdravo, so zelo deljena. Mnogi prisegajo na mleko kot na polnovredno živilo ter bogat vir kalcija in vitaminov. Mnogi se ne morejo odpovedati njegovemu okusu in bogati paleti mlečnih izdelkov. Po drugi strani pa naj bi vedno več študij dokazovalo, da so ljudje, ki so iz prehrane izločili mlečne izdelke, bistveno izboljšali svoje zdravstveno stanje.
V poplavi nasprotujočih si informacij je izbira seveda prepuščena vsakemu posamezniku. Želimo vam dobro odločitev.
_________________ smiLe & tHe worLd wiLL smiLe witH you :)
http://www.mojalbum.com/romanalesjak
|
22 Jan 2010 12:03 |
|
|
iNiKa
Pridružen/-a: 04.03. 2008, 12:43
Prispevkov: 492
Kraj: LoVrEnC na PoHorjU
|
TO pa prav spada sem :)
http://www.youtube.com/watch?v=2gU4SQ1jicE
_________________ smiLe & tHe worLd wiLL smiLe witH you :)
http://www.mojalbum.com/romanalesjak
|
22 Jan 2010 12:04 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
Inika, saj obe več ne veva kaj je prav in kaj ne. Sicer jaz bom mlekec pila še dalje in nič me ne ustavi. Tega se tako držim kot pijanec alkohola Po moje je to vse iz trte zvito, ker drug drugemu jamo koplje in vsak prisega na svoj izdelek in pridelek.
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
24 Jan 2010 00:43 |
|
|
iNiKa
Pridružen/-a: 04.03. 2008, 12:43
Prispevkov: 492
Kraj: LoVrEnC na PoHorjU
|
Mevki je napisal/a:Inika, saj obe več ne veva kaj je prav in kaj ne. Sicer jaz bom mlekec pila še dalje in nič me ne ustavi. Tega se tako držim kot pijanec alkohola Po moje je to vse iz trte zvito, ker drug drugemu jamo koplje in vsak prisega na svoj izdelek in pridelek.
res je Mevki, itak pa sama veš da vsak pelje vodo na svoj mlin :) jaz osebno melkca ne pijem, tko da ti se pa kr drž svojga prepičanja, bo najbolš :)
_________________ smiLe & tHe worLd wiLL smiLe witH you :)
http://www.mojalbum.com/romanalesjak
|
24 Jan 2010 16:54 |
|
|
vitez
Pomočnik Admina
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 18:54
Prispevkov: 11103
Kraj: Maribor
|
Meni pa mleko škodi, zato raje pijem vino.
_________________ Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
|
24 Jan 2010 21:41 |
|
|
iNiKa
Pridružen/-a: 04.03. 2008, 12:43
Prispevkov: 492
Kraj: LoVrEnC na PoHorjU
|
vitez je napisal/a:Meni pa mleko škodi, zato raje pijem vino.
hehe vitez mislim, da bi se s tem marsikateri moški strinjal :)
_________________ smiLe & tHe worLd wiLL smiLe witH you :)
http://www.mojalbum.com/romanalesjak
|
25 Jan 2010 13:23 |
|
|
Ariel
Gost
|
HOMOGENIZIRANO MLEKO - POČASNI UBIJALEC
Na svetovnem spletu mrgoli člankov, ki bolj ali manj utemeljeno svarijo pred uživanjem mleka. Tudi v naših občilih so vse pogostejši. Če upoštevamo, da je danes večini ljudi dostopno samo homogenizirano industrijsko predelano mleko, imajo popolnoma prav.
S homogenizacijo se namreč mleko, ki je sicer najpopolnejše živilo, kar jih je narava ustvarila, spremeni v počasnega ubijalca, ki maši žile. Nedopustno je, da danes nehomogeniziranega mleka skoraj ni več mogoče kupiti in da večina ljudi ne ve, da homogenizirano mleko samo še po barvi spominja na naravno mleko.
Tisočletja je bilo mleko vir zdravja za otroke in odrasle, danes pa ga je postopek homogenizacije spremenil v vir bolezni. Homogenizirano mleko preprečuje prehitro ločevanje maščobe, kar omogoča daljše roke trajanja izdelkov. Kmalu zatem, ko je homogenizirano mleko v trgovinah izpodrinilo navadno pasterizirano mleko, so se pojavile alarmantne vesti o velikem porastu pojava poapnenja žil, ne samo pri odraslih, ampak
tudi pri otrocih. Odziv mlekarske industrije na to je bila ponudba različnih vrst mleka z manjšo vsebnostjo maščobe, kar kaže na to, da so vedeli, da ima homogenizirana maščoba drugačne lastnosti od nehomogenizirane.
Prej smo poznali samo polnomastno mleko in krivdo za poapnenje žil so takrat pripisovali predvsem maslu. Med maslom in homogenizirano mlečno maščobo je precejšna podobnost. Pri obeh z mehanskim postopkom uničijo naravno proteinsko membrano, ki obdaja maščobne kroglice. Te membrane pa narava ni ustvarila brez tehtnega razloga in prav njeno uničenje ima usodne posledice za zdravje ljudi in predvsem otrok, za katere še vedno priporočajo pitje polnomastnega mleka.
Majhnim otrokom je mleko glavna hrana in prve spremembe na ožilju zdravniki opažajo že pri triletnikih. Prav zaradi otrok želim dokazati in razložiti škodljivost homogenizacije in njeno nepotrebnost z vidika varnosti. Navajam prevod dela opisa homogenizacije iz Ullmannove Enciklopedije tehnične kemije (3. izdaja) v poglavju o mleku in mlečnih proizvodih:
Če imajo maščobne kroglice v tekočih trajnih mlečnih izdelkih enako disperzijsko stopnjo kot v svežem mleku, se hitro dvignejo in na površini tvorijo neprivlačne (grde) kompaktne sloje smetane ali maščobne zamaške. Maščobne kroglice, zmanjšane na manj kot 2 mikrona, pa se nasprotno le zelo počasi izločijo na površino, tako da se pri dovolj viskoznem izdelku ob normalnih pogojih skladiščenja maščoba ne izloči. Pri običajnih homogenizacijskih strojih se toplo mleko (oz. koncentrirano mleko ali smetana) s tribatno črpalko z veliko hitrostjo potiska skozi ozko režo. Pri tem nastale strižne sile maščobne kroglice raztegnejo po dolžini, da razpadejo na posamezne majhne kapljice, ki se še držijo skupaj podobno verižici biserov. Na posamezne maščobne kroglice razpadejo šele ob izstopu iz homogenizirne reže. Zaradi homogenizacije se uničijo prvotne membrane maščobnih kroglic. Istočasno pa se na novo nastale maščobne kroglice adsorbirajo beljakovine, predvsem kazein. Emulzija se stabilizira.
Postopek je videti idealen. Mleku ni nič dodanega, nobenih emulgatorjev. Toda na maščobo, ki je bila prvotno zaščitena z naravno membrano iz cca 1/3 fosfatidov in 2/3 membranskih proteinov, ki je preprečevala trdnejšo vezavo kazeina z njo, se po homogenizaciji trdno adsorbira kazein. V naravnem mleku je kazein pretežno v obliki kazein-kalciumfosfatnih micel. Naš organizem novo nastale kombinacije (maščobe obdane s kazein-kalciumfosfatnimi micelami) ne zna prebaviti, deloma jo izloči, deloma jo nalaga na stene naših žil (od tod poapnenje).
To tudi razlaga, zakaj organizem iz homogeniziranega mleka ne more izkoristiti kalcija. Poleg tega stopi v akcijo še encim ksantin-oksidaza, ki se nahaja v notranjosti maščobnih kapljic. Ta encim je namenjen postopnemu razkroju proteinskega dela membrane maščobne kapljice, da nato organizem maščobo lahko uporabi. Ker membrane maščobnih celic po homogenizaciji ni več, ta encim začne delovati na tkivo v človeku in ga poškoduje.
Homogenizirano mleko je torej ena najhujših prevar današnjega časa.
Spomnimo se samo na napise na embalaži: naravno, sveže mleko. Matere ga dajejo otrokom v dobri veri, da bodo dobili dovolj kalcija in beljakovin za zdravo rast, resnica pa je daleč od tega. Sveže kravje mleko je zdravo, nima pa skoraj nič skupnega z mlekom, ki priteče iz tetrapaka. Sveže pomolzeno mleko deluje v telesu bazično. Pasterizirano, sterilizirano, homogenizirano mleko pa v telesu ustvarja kislo reakcijo. Naše kosti so nekakšna banka našega telesa in shranijo okoli 99% kalcija, 85% fosforja in 60% magnezija. Ko so ravni mineralov v krvi nizke, osteoklasti v kosteh razpadejo, izločijo te minerale in jih odložijo v kri. Prekomerno uživanje živalskih beljakovin povečuje potrebo po kalciju za nevtralizacijo kislin, ki nastajajo pri prebavi živalskih beljakovin. To nakazuje na to, da uživanje obdelanega (pasteriziranega ali homogeniziranega) mleka uničuje kosti med samim prebavljanjem - kar je ravno nasprotno od tistega, kar nam že več generacij sporočajo interesne skupine za mleko, ministrstvo za zdravje, za kmetijstvo in druge javne službe.
Vse homogenizirano mleko bi moralo imeti podobno kot cigarete na embalaži napisano opozorilo, da povzroča poapnenje žil. Predvsem pa bi moralo biti v trgovinah dovolj nehomogeniziranega pasteriziranega mleka, ki bi bilo predelano čim bolj nežno, tako da bi v kar največji meri ohranilo lastnosti naravnega mleka.
Na pragu novega tisočletja bi morda lahko začeli razmišljati tudi o novih načinih predelave mleka.
Nekoč so pri molži poskusili prvi curek iz vsakega vimena. Pri današnji napredni tehnologiji bi ne smelo biti pretežko zasnovati naprave, ki bi dobro mleko ločila od slabega. Namesto pasterizacije bi bile potem potrebne samo zelo učinkovite hladilne naprave, kar tudi ne bi smelo predstavljati problema za tretje tisočletje. Naravno mleko zdravih, naravno hranjenih živali je namreč po svoji komplicirani in do vseh potankosti premišljeni sestavi ena največjih mojstrovin narave. Je popolno in lahko prebavljivo živilo. Ker je tako komplicirano, ga vsak naš poseg samo osiromaši. Že samo s kuhanjem uničimo v njem prisotne mlečne mikroorganizme, ki proizvajajo številne encime, med drugimi tudi encim za razgradnjo mlečnega sladkorja. Ti mikroorganizmi sestavljajo našo črevesno mikrofloro, če smo jih kot dojenčki dobili z maternim mlekom in nam jih niso uničili antibiotiki ob kakšnem zdravljenju. V nežno pasteriziranem mleku je še nekaj teh mikroorganizmov, ki poskrbijo za razgradnjo mlečnega sladkorja in katerih prisotnost v našem telesu nas varuje tudi pred bolezenskimi mikroorganizmi.
Tega mleka, ki je resnično najboljše živilo za otroke, danes skoraj ni mogoče kupiti. Vsepovsod se na policah kopičijo samo homogenizirani izdelki. Izgovori, da ni dovolj dokazov o njihovi škodljivosti na osnovi epidemioloških študij, so pesek v oči. Ali mora res najprej zboleti na milijone ljudi, da bi bila škodljivost dokazana. Vse življenje nam govorijo naj pijemo veliko mleka, da bomo imeli močne zobe in kosti. Zanimivo je, da imajo denimo ZDA najvišjo porabo mlečnih izdelkov na svetu, obenem pa tudi največjo pogostost zlomov kosti in osteoporoze.
Nerazumljivo je, da živilo, ki ga ljudje in predvsem otroci uživajo vsakodnevno v večjih količinah, ni bilo pretestirano na podoben način kot zdravila. Že preprost poskus s podganami, ko bi eno skupino hranili z nehomogeniziranim, drugo pa s homogeniziranim mlekom, bi hitro in nedvoumno pokazal razliko. Na osnovi tega bi nato lahko zahtevali, da mlekarska industrija vsaj pasterizirano mleko preneha homogenizirati. Zakon, ki bi predpisoval predhodni preizkus s hranjenjem podgan za nova živila ali za nove tehnologije za predelavo le-teh, pa bi nas gotovo obvaroval še pred številnimi civilizacijskimi boleznimi. Ta primer je očiten dokaz, da samo kontrola mikroorganizmov in določenih posameznih nedovoljenih sestavin nikakor ne zagotavlja, da je živilo zdravo in neškodljivo. Na naš organizem vpliva živilo kot celota in ta vpliv je potrebno preveriti, preden pride na tržišče.
(vir- Maja Tomkiewicz-Vouk. dipl. ing. kem. teh.; vsi-zdravi.org; članek Sanje Lončar Po jutru se dan pozna)
LP Ariel
|
17 Feb 2010 20:25 |
|
|
TULIPAN
Gost
|
Koko dons fentavajo use natur zadevšne, use skp je sam še en gift za folk, od mleka do kozmetke , a ns čjo use preč spravt , froce pa zagiftajo že kuj k komej na svet prov krmežlav pokukajo , a je čudn de je tolk rakastga pa krevlastga folka, pa sej b se čvovk še na pop'k metu čeb se splačau , sam za zjokat se je
TULIPAN
|
22 Feb 2010 14:04 |
|
|
Anna
Pridružen/-a: 02.02. 2010, 14:15
Prispevkov: 37
|
|
22 Feb 2010 21:25 |
|
|
Ariel
Gost
|
Kozje mleko za zdrava jetra
Na spletni strani enaa.com pišejo, da so pred desetimi leti Hasiba Nurkovića odpustili iz bolnišnice v Beogradu s poškodovanimi jetri, ki jim ni bilo več pomoči. Petdesetletnik je bil prepričan, da so mu šteti dnevi. Preden je zapustil bolnišnico, pa mu je kratko srečanje z enim od zdravnikom le dalo kanček upanja. Ta mu je rekel: "Imaš kakšnega prijatelja v vasi, ki ima svoje koze? Poskusi s kozjim mlekom, morda ti pomaga!"
Oboleli Nurković ni iskal prijateljev po vaseh, ampak je v bližini Novega Pazarja sam kupil tri koze in vsak dan popil liter kozjega mleka. Po letu dni je postal drug človek in po dveh letih so zdravniki potrdili, da so njegova jetra zdrava.
Nurković ne taji, da je zbolel na jetrih zaradi prekomernega pitja alkohola, vendar pravi, da mu je kozje mleko pozdravilo jetra in glavo. Odrekel se je alkoholu in začel z novim življenjem. Z družino so na kmetiji začeli rediti koze, saj kot pravi sam, želi s 'kozjo lekarno' pomagati še drugim. Na kmetiji imajo 150 koz, ki dnevno dajo od 50 do 60 litrov mleka. Kar ga ostane, ga predelajo v kozji sir.
Brez jeter človek ne morem živeti, a zanimivo je, da se jetra lahko obnovijo. Ko so znanstveniki odstranili dve tretjini obolelih jeter, se je preostala tretjina uspela v celoti obnoviti v samo dveh tednih. Seveda pa imajo tudi jetra svoje omejitve. Da se bodo obolela jetra kroničnega alkoholika obnovila, je čista sreča, pravijo zdravniki. In očitno jo je Nurković imel, še pišejo pri enaa.com.
Vir: lifestyle.enaa.com
Sončeve pozitivke 05. 08. 2010.
LP Ariel
|
06 Avg 2010 18:13 |
|
|
TULIPAN
Gost
|
Sm jest zadnč votu kozji mlek kupt , sam kva če ga pa filajo u taškodlivo plastiko (št. 1) , je pol od nje več gifta u mlek za jetra uničvat kukr pa kozjh arcnij za jetra pocajtat, bemti nanule .
TULIPAN
|
15 Avg 2010 12:20 |
|
|
vitez
Pomočnik Admina
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 18:54
Prispevkov: 11103
Kraj: Maribor
|
Pa si kozo nabavi, pa boš imel skoz friško mleko, pa še kosit ti ne bo treba, ker bo koza vse popasla.
_________________ Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
|
16 Avg 2010 23:26 |
|
|
TULIPAN
Gost
|
vitez je napisal/a:Pa si kozo nabavi, pa boš imel skoz friško mleko, pa še kosit ti ne bo treba, ker bo koza vse popasla.
Sej že to dost de mam enga lintverna pr bajt , kt tut use popase pa scufa kršenmatičk
TULIPAN
|
26 Avg 2010 12:53 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
|
28 Avg 2010 19:00 |
|
|
|
Danes je 25 Nov 2024 06:24 | Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
|
Stran 1 od 2
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|