POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Kako si pomagati pri hemoroidih?
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Kako si pomagati pri hemoroidih? 
Hemoroidi so nabrekle vene v danki in okolici zadnjika, ki pogosto nastanejo zaradi debelosti, nosečnosti ali zaradi zaprtja. Ti so zelo pogosta težava, saj se z njimi vsaj enkrat v življenju sreča približno polovica ljudi. In kako si pomagati?
Hemoroidi ali zlata žila se kažejo kot občasne krvavitve, srbečica ali bolečine, ki najpogosteje nastanejo zaradi pritiska na vene v okolici danke.

Pritisk lahko povzroči rastoči zarodek pri nosečnosti, ko se oseba napenja pri odvajanju blata ali pa pri čezmerni prehranjenosti. Poznamo notranje in zunanje hemoroide. Zunanji so tisti v okolici zadnjika, notranji pa tisti, v okolici danke. Še posebej boleče pa je, če se notranji hemoroidi izbočijo navzven.

Pri tem velja opozorilo, da hemoroidi niso vedno vzrok za krvavitev. Če ste stari nad 40. let ali pa imate v družini obolele za rakom na debelem črevesju in danki, potem je možno, da gre za kolorektalnega raka. Če opazite kri v blatu, se tako v vsakem primeru obrnite na svojega zdravnika, ki vas bo poslal na kolonoskopijo. Ta bo razkrila, kaj je v resnici vzrok krvavitve.

Če pa gre za hemoroide, si lahko pomagate tako, da uživate prehrano z veliko vlakninami, pri zaprtju bodo pomagala tudi blaga naravna odvajalna sredstva. Oteklino in srbečico pa lahko omilite s kortikosteroidnimi mazili in svečkami, ki se dobijo brez recepta, bolečine pa lahko omilimo s anestetičnim pršilom. Pomagala bo tudi kopel z mlačno vodo in kamilicami, po kopeli pa mazila za nego otroške ritke.

Če se težave kljub tem ukrepom ne izboljšajo, potem se posvetujte z zdravnikom. Ta lahko majhne notranje hemoroide zdravi s sklerozacijo, pri kateri v nabreklo veno vbrizga sredstvo, zaradi katerega se žila skrči. Žilo lahko tudi podveže in hemoroid počasi odpade. Vztrajne, boleče in krvaveče hemoroide pa lahko odstrani tudi z lasersko, električno ali toplotno energijo, možna je tudi kirurška odstranitev. Čeprav je zdravljenje ponavadi uspešno, se hemoroidi lahko ponovijo.
vizita.si)


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu