POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Stvari, ki jih morda niste vedeli o polni luni
Avtor Sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek Stvari, ki jih morda niste vedeli o polni luni 
Ste vedeli, da plima doseže najvišjo raven med polno luno? Nekatera verovanja o dogodkih med ščipom pač niso le vraževerje.
Medtem ko nekateri trdijo, da med polno luno ne morejo spati, tudi po policijskih poročilih število kriminalnih dejanj narašča ali upada glede na lunine mene. Študija iz nekega zapora, na primer, je pokazala, da med polno luno naraste število nasilnih dejanj, pa tudi opijalo naj bi se v tem času več ljudi kot po navadi.

Med nekaj resnicami o polni luni, ki sta jih zbrala Jonathan Brown in Rebecca Bowle, je tudi ta, da je možnost, da vas ugrizne pes med polno luno dvakrat večja - to je pokazala študija iz bolnišnice Bradford Royal, kjer so med letoma 1997 in 1999 proučili 1.621 primerov pasjih ugrizov. Obstoja volkodlakov sicer (še) niso dokazali, a že od 13. stoletja preobrazbo v ta po pripovedovanjih strašljiva bitja povezujejo s polno luno.

Tudi spolnost je povezana s polno luno
Polna luna se pojavi vsakih 29,5 dni, tudi menstruacijski ciklus pri ženskah naj bi bil povezan s polno luno. Po neki teoriji sodeč so moški v prazgodovini raje odšli na lov med ženinim mesečnim perilom tudi zaradi tabujev, povezanih s krvjo. Največja možnost ulova je bila med polno luno - tudi zato, ker je bil najboljši način za motivacijo moškega, da se domov vrne s hrano, zajamčen seks po koncu ženine menstruacije.

Ščip na nedeljo naj bi prinašal nesrečo, polna luna na ponedeljek pa srečo. Po neki vraži naj bi bilo bolj verjetno, da se med polno luno zaplodi moški otrok, slovaški psihiater Eugen Jonas pa je metodo računanja plodnih dni zasnoval prav na polni luni.


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

Odgovori s citatom
Prispevek  
A bo zdej kakšna polna luna? jaz sem že začela govorit ponoči :D Razz

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu