POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Vanuatu, otoški raj sredi Tihega oceana
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Vanuatu, otoški raj sredi Tihega oceana 
Lonely Planet je Vanuatu, državico v Južnem Tihem oceanu, uvrstil na šesto mesto svojega seznama top 10 držav za leto 2011. Z razlogom.
Ta otoški raj združuje osupljivo naravno lepoto s kulturno privlačnostjo in nekaterimi neverjetnimi izkustvi.

Urednik azijsko-pacifiške izdaje Lonely Planeta Shawn Low pravi, da se je Vanuatu uvrstil na seznam zaradi svojih avtentičnih kulturnih izkustev, ki jim ni para. "Pri našem seznamu Best in Travel 2011 gre predvsem za navdih, da ponesemo popotnike iz običajnih v nepozabna izkustva. Ko govorimo o zanimivih stvareh, ki jih lahko počnemo, je Vanuatu resnično pravi naslov."

Vanuatu resnično ponuja vse, kar bi si od tihomorskega otočja želeli, in še več: ima močne še živeče tradicije, festivale, delujoče ognjenike, bobneče slapove in odmaknjene vasice.

Annie Niatu iz Turističnega urada Vanuatuja pravi, da uvrstitev na seznam Lonely Planeta kaže, da je država precej več kot le sproščujoča otoška destinacija. "Popotnike na Vanuatu pogosto privabi podoba belih peščenih plaž in s 83 idiličnimi otoki ima država res svoj delež obale, a tu so tudi resnično navdihujoče kulturne izkušnje, ki so relativno neokrnjene," pravi Niatujeva.

Svež pristop
Nova turistična kampanja, ki so jo nedavno začeli, skuša poudariti prav ta vidik in se načrtno odmika od tradicionalnih podob kot slika lepih belih peščenih plaž. Namesto tega se osredotoča na avanturistično plat in avtentične podobe, da bi Vanuatu ločili od njegovih južnih tihomorskih sosed.

To pa še ne pomeni, da otočje ni raj na Zemlji. Gre le za dekadenten oddih z blagodejnimi vetrci, gurmansko kulinariko, pa luksuzno križarko (pomislite na Titanik), potopljeno v kristalno čistem morju, najdostopnejšim delujočim ognjenikom na svetu, z ogromnim drevesom banyan, velikosti nogometnega igrišča, bučečimi slapovi, izjemnimi kulturnimi obredi in plesi, primitivnimi vasmi in popolnimi osamljenimi plažami.

Vanuatu je meka za potapljače in snorklerje. Pa to nista edini športni dejavnosti - lahko se še spuščate z vrvjo po slapu navzdol, z jadralnim padalom poletite čez čudovito pristanišče, se z napihljivim obročem zapeljete iz jame s stalaktiti, ali pa se greste Robinsona Crusoa na kakem miniaturnem otočku.

Kolonialna prestolnica
Port Vila, prestolnica na otoku Efate, je središče turističnega dogajanja Vanuatuja - kolonialna, elegantna, s širokim naborom restavracij in hotelskimi posteljami, ki vas ponesejo prek lagun. A najboljša stvar na Vanuatuju je, da se na njem počutite varno in srečni. Ljudje so naravnost očarljivi - ljubijo svojo državo in želijo, da uživate v njej tudi vi, ob tem pa se jim iskreno ne gre za "dolarje turistov". Ni pogajanj za ceno, ni nadležnih pouličnih trgovcev, nobenega pritiska za nakupe. Izjemno osvežujoče.

Še nekaj faktualnih podatkov: Vanuatu meri pičlih 12.190 kvadratnih kilometrov, šteje 243.000 prebivalcev, gibanje za neodvisnost je vzniknilo v 70. letih, republika Vanuatu pa je bila ustvarjena leta 1980. Otočje leži 1.750 kilometrov vzhodno od severne Avstralije, 500 kilometrov severovzhodno od Nove Kaledonije, zahodno od Fidžija in jugovzhodno od Salomonovih otokov.

Top 5 predlogov Lonely Planeta za Vanuatu:
1. Otočje Bank: Utrite si lastno pot skozi čudežni svet belo obrobljenih otokov, divjih, a polnih naravnih in kulturnih zakladov.
2. Ambae: Pojdite na pohod skozi mistični deževni gozd do čarobnega sveta barvitih kraterskih jezerc.
3. Espiritu Santo: Potopite se v luksuzno križarko, pojdite v jamo in se zapeljite do popolnih plaž.
4. Pentecost: Opazujte naghol, vanuatski primitivni, dih jemajoči bungee jumping.
5. Ambrym: Nakupujte rezbarije od lokalnih obrtnikov v majcenih vasicah, nato pa opazujte veličastni ples Rom.
K. S. (portal MMC)


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu