POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Otroci delavci
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Otroci delavci 
Prizori, ki jih je v svojih romanih opisoval Charles Dickens, v nasprotju s splošnim prepričanjem, tudi danes niso pozabljena preteklost. Le preselili so se – večinoma na jug in jugovzhod, v nerazvite dežele, kjer otroci še vedno trpijo med delom v nehumanih razmerah.
Novo poročilo Mednarodne organizacije za delo (ILO) opozarja na veliko število otrok, ki po vsem svetu še zmeraj delajo v izredno nevarnih razmerah. Dvanajsti junij je namreč tudi dan boja proti otroškemu delu, ki predstavlja za komaj odraščajoče generacije predvsem v nerazvitih državah. Po podatkih ILO namreč v težkih razmerah danes dela še vedno več kot 215 milijonov otrok, številni med njimi pa so zaradi težkih pogojev dela žrtve nesreč, invalidnosti, trajnih poškodb in psiholoških travm.

 Otroci večino dela opravijo v kmetijstvu, ribištvu, rudarstvu in različnih storitvah. Avtorica zaključnega poročila ILO Constance Thomas nazorno opisuje brutalnost in nevarne pogoje dela otrok, ki škodljivo vplivajo na njihovo zdravje. “Opraviti imamo s popolnim naborom, od izkoriščanja, fizičnega in psihičnega ter seksualnega izkoriščanja in v določenih primerih tudi s primeri preobremenjenosti zaradi prenašanja velikih tež ter izpostavljenosti otrok nevarnim kemikalijam, dolgotrajnemu delu, ponavljajočim se delom in delu v izolaciji. Mladim otrokom so potrebni umski napori in socialne vzpodbude, če pa so ujeti v ritem umsko omejenega ponavljajočega se dela in pomanjkanja socialnih odzivov, potem to omejuje njihov razvoj,” opozarja avtorica poročila. Otroško delo je bolj ali manj razširjeno v vseh državah sveta in ga je mogoče srečati tudi v ZDA in v evropskih državah, vendar je nabolj izrazito v državah subsaharske Afrike ter v azijskih in latinskoameriških državah.

 Kljub slabim razmeram pa ILO opozarja tudi na nekate uspehe boja proti otroškemu delu v zadnjem desetletju, saj naj bi kljub krizi trenutno število otroških delavce v nekaterih kategorijah upadlo, tako da danes v najtežjih pogojih dela tretjina deklet in četrtina dečkov manj kot v desetletju pred tem. Med letoma 2004 in 2008 je upadlo tudi število otrok med petim in sedemnajstim letom, ki delajo v težkih pogojih, vendar se je istočasno v starostni skupini otrok med 15 in 17 letom za okoli 20 odstotkov oziroma z 52 milijonov na 62 milijonov povečalo število otrok, ki delajo v nehumanih razmerah.
(Mladina)


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu