POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Kje je leopard dobil svoje pike?
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Kje je leopard dobil svoje pike? 
Zakaj imajo leopardi male temne lise, tigri pa proge? Rudyard Kipling je predlagal hipotezo, da zato, ker leopard živi v okolju polnem grmov in dreves, ki mečejo na svojo okolico lisaste sence.
Raziskovalci na Univerzi v Bristolu so se zakopali v raziskavo vzrocev na dlakah vsaj 35 vrst divjih mačk, da bi razumeli kaj je pripeljalo evolucijo do tako zelo lepe in in zanimive raznolikosti. Odkrili so podrobne razlike v vizualnem izgledu mačk tako, da so jih povezali v nekakšen matematični model razvoja vzorcev.
Odkrili so, da bodo mačke, ki živijo v gosto poraščenih območjih, v drevesih ali pa na območjih s šibko svetlobo, najverjetneje znane po svojih vzorcih, ki so nepravilni in kompleksni. To nakazuje na to, da je vzrok za vzorce najverjetneje varovalna barva. Analiza evolucijske zgodovine vzorcev kaže, da se lahko vzorci razvijejo relativno hitro in prav tako tudi izginejo.
Raziskava pojasni tudi zakaj, so črno obarvani leopardi pogosti, primera črnega geparda pa do sedaj še ne poznamo. Leopardi živijo v mnogih različnih habitatih in imajo različne vedenjske vzorce, kar ne velja za geparde. Ogromno različnih okoljskih niš, ki povzročijo raznolike posameznike znotraj vrste, omogoča vrsti obstoj različnih in neobičajnih barv in vzorcev.



Kljub temu, da je bila odkrita jasna povezava med okoljem in vzorčenjem, je študija poudarila tudi nekaj nepravilnosti. Na primer, gepardi so razvili in obdržali pikčaste vzorce, kljub temu da prebivajo na odprtih območjih, ki niso gusto porasla. Mnoge druge mačke, kot na primer, ploščatoglava mačka pa imajo enobarven kožuh, kljub temu da prebivajo v poraščenih okoljih. Razlogi za to ostajajo neznani.

Raziskava je prav tako poudarila dejstvo, da ima zelo malo vrst mačk navpične črte. Od 35 vrst, ki so jih preučili, so imeli navpične, podolgovate vzorce le tigri. In ti vzorci niso bili povezani z okoljem, ki je poraščeno s travo, kot bi to bilo pričakovano. Tigri, so znani po zelo učinkoviti varovalni barvi, zato ni jasno zakaj navpične črte niso eden bolj pogostih vzorcev, pri mačkah in tudi pri drugih sesalcih.

Will Allen iz Šole Eksperimentalne psihologije v Bristolu, ki je raziskavo vodil, jo je kljub nekaterim neodgovorjenim vprašanjem, označil za uspešno: “Metoda, ki smo jo razvili ponuja vpogled v vzorce mačk iz mnogih različnih stopenj razlage in sedaj, jo prirejamo tudi za druge skupine živali.”
  



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu