POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Pes na umetnih tačkah
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Pes na umetnih tačkah 
Psiček Naki'o je podoben drugim štirinožnim prijateljem. Ljubi razposajeno tekanje, skakanje in prinašanje palic, a vendar mu na svetu ni enakega in izstopa kot bela vrana. Močne ozebline v mladosti, zaradi katerih je izgubil spodnji del tačk, so ga namreč oropale pasje pravice do brezskrbnega gibanja, zdaj pa sta mu sodobna medicina in znanost vrnili njegovo prirojeno pravico in mu s štirimi nožnimi protezami podarili kakovostno življenje. Hkrati pa se je v zgodovino zapisal kot prvi bionični pes.
Prihodnost zapuščenega pasjega mladička s štirimi štrclji, s katerimi je lahko le počasi šepal naokoli, se ni zdela rožnata. Dokler psičkov kljub nesreči dobrovoljni značaj ni ujel pogleda veterinarke Christie Tomlinson iz ameriške zvezne države Kolorado, ki ji je nesrečna kepica v trenutku osvojila srce. »Živali s težavami so me od nekdaj vabile kot magnet. Poleg tega sem vedela, da mu lahko s svojim znanjem ponudim dom in primerno oskrbo.« A kljub ljubečemu domu je bilo življenje malega Naki'a vsak dan težje, saj se je z rastjo in pridobivanjem teže kmalu lahko le še plazil po trebuhu ali se na sprehod odpravil v vozičku ali naročju svoje skrbnice. Kljub vsemu nobeden od njiju ni izgubil upanja na boljši jutri.

Christie je poiskala pomoč ortopedov, specializiranih za živali, in zbrala denar za umetni zadnji nogi. A kmalu je njeno navdušenje prešlo tudi na Martina Kaufmanna, lastnika podjetja za živalske proteze, ki se je Naki'u odločil podariti novo, boljše življenje. Dodal je še dve protezi, ki posnemata gibanje pasjih mišic in kosti in tako omogočita normalno pasje življenje. »Žival je boljši bolnik kot človek. Ne izgubi volje in odločnosti ter ne čuti samopomilovanja. Zakaj ne bi s tehnologijo, ki ljudem omogoči boljše življenje, pomagali tudi svojim živalskim ljubljenčkom? In ko smo videli, kako Naki'o napreduje s protezama na zadnjih nogah, je bila odločitev preprosta – dobiti mora še sprednji nogi!« je dejal Kaufmann, ki je zastonj opravil revolucionarno operacijo sprednjih protez. Četudi se je kosmatinček moral po operaciji kot novorojenček ponovno naučiti hoditi, je že nekaj dni pozneje dirjal z drugimi. »Vedno je bil vesel pes, a zdaj je postal samozavesten, zadovoljnejši. Neverjetno ga je opazovati, kako se končno lahko igra in lovi z drugimi psi,« je dejala presrečna lastnica.
(Slovenske novice)


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu