POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Posledice ožiga meduze omili pena za britje
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Posledice ožiga meduze omili pena za britje 
Končno je nastopil čas dopusta. Ko se nanj vneto pripravljate, z grenkobo pomislite na lanskega: polovico ste ga zaradi sončarice preživeli v senci, ko ste si končno spet upali zaplavati, pa ste naleteli na meduzo! Da se podoben scenarij ne bo ponovil, vam ponujamo nekaj napotkov za preventivo in prvo pomoč!
Sončarica: Zanjo je največkrat kriva neustavljiva želja po poležavanju na plaži. Premočno sonce terja svoj davek. Najpogostejši simptomi so slabost, močan glavobol, vrtoglavica, lahko tudi bruhanje. Če se kateri koli od njih pojavi, nemudoma poiščite hlad, pijte veliko tekočine in se skušajte ohladiti z mokrimi obkladki. In pozor, zanjo so zlasti dovzetni otroci: v najbolj vročih delih dneva jih pred soncem skrijte, tudi sicer pa naj imajo na glavi vedno pokrivalo.

Alergija na sonce: Če po kopanju in poležavanju na plaži nenadoma opazite na koži srbeče, rdeče izpuščaje, je to po vsej verjetnosti alergija na sonce. Največkrat se pojavi že prvi dan izpostavljenosti soncu in je vse pogostejša. Domneva se, da je zanjo dovzetnih kar 20 odstotkov ljudi. Preventivno se pred njo lahko zaščitite s povečanim vnosom betakarotena. V obliki tablet ga začnite jemati vsaj 14 dni pred odhodom na morje. Pomaga tudi zaščitna krema z visokim faktorjem. Ob pojavu alergije se izogibajte soncu, občutljive dele telesa zaščitite z lahkimi oblačili, na počitnice pa se ne odpravljajte brez katerega od mazil, ki blažijo alergijske reakcije.

Srečanje z meduzo: Med plavanjem nenadoma začutite močno bolečino, koža pa postane rdeča in zatečena. ožgala vas je meduza! Prizadeto mesto takoj očistite z morsko vodo, ko se posuši, ga lahko zmasirate tudi z drobnim peskom, nikoli pa ožiga ne izpirajte s sladko vodo. Z njo boste aktivirali še dejavne ožigalke, hladni obkladki z alkoholom ali vinskim kisom pa jih bodo uničili. Pomaga tudi pena za britje: nanesite jo na kožo, počakajte, da se posuši, in jo nežno zdrgnite z bolečega mesta.

Sončne opekline: Niso zgolj neprijetne, ampak tudi izjemno škodljive za kožo. Zato poskrbite za primerno zaščito. Če kljub pazljivosti do njih pride, jih negujte z mlekom ali losjonom, ki ste ju pred nanosom za nekaj časa postavili v hladilnik. V pomoč bodo tudi hladilne kreme. Stara ljudska modrost priporoča blaženje opeklin s smetano, a bodite previdni, saj lahko bakterije iz mleka izzovejo okužbo.

Sicer pa je – kar ni kakšna večja skrivnost – najboljše, da vas sploh ne opeče.
(Slovenske novice)


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu