POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Znanstveniki prvič v fotografirali mavrično krastačo
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Znanstveniki prvič v fotografirali mavrično krastačo 
Naravovarstveniki so prvič uspeli fotografirati najbolj izmuzljivo dvoživko na svetu, potem ko je bila leta 1920 odkrita
Krastača potoka Sambas ali Bornean mavrična krastača, kot jo tudi imenujejo, je bila prej opisana s strani treh posameznikov, nazadnje pa je bila opažena leta 1924.

Te fotografije barvite živali, ki prebiva v Malezijskem Borneu, so prve fotografije krastače, ki je bila prej vidna le v ilustracijah, starih 90 let.

Ogroženo vrsto krastače so ponovno odkrili znanstveniki, ki delujejo v okviru Internacionalnega ohranjanja, pri projektu "Svetovno iskanje izgubljenih dvoživk." Projekt podpira Malezijska Univerza Sarawak, ki je našla že tri mavrične krastače na krošnjah drevesa, v nočnem iskanju.

Mavrična krastača se lahko pridruži Stubfoot krastači iz Ria, saj sta edini vrsti dvoživk, ki so ju ponovno odkrili s seznama desetih izgubljenih dvoživk. Iskalno ekipo je vodil Doktor Indraneil Das, ki je preiskal grebensko območje Gunun Penrissen zahodnega Saramaka in na koncu le odkril krastačo. Dejal je: "Neverjetno odkritje te lepe krastače in velik pomen dvoživk za zdrav ekosistem je tisto, kar nas žene v iskanju za izgubljenimi vrstami. To nas opominja, da ima narava še vedno dragocene skrivnosti, ki jih še nismo odkrili. Zato je usmerjena zaščita in ohranitev tako pomembna."

Das pa je še dodal: "Dvoživke so pokazatelji okoljskega zdravja, ki neposredno vpliva na človeško zdravje. Njihove koristi za ljudi ne bi smele biti podcenjene."

Das ne želi razkriti natančne lokacije barvite krastače, saj se boji črnih lovcev, ki trgujejo z redkimi vrstami živali.

Krastače so bile najdene na treh ločenih drevesih, največja pa meri 5 centimetrov. Odkrili so odraslega samca, odraslo samico in mladiča.
(Večer)


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu