POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Kako odkrijemo vzrok motenj erekcije?
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Kako odkrijemo vzrok motenj erekcije? 
Odpravljanje motenj erekcije bo lažje, če znate tudi sami vsaj približno določiti, kaj jih povzroča.

Za katero vrsto motenj erekcije gre?
Prvi korak pri odpravljanju motenj erekcije je priznanje, da nekaj s potenco ni v redu. Če vaš ud ni dovolj trd, da bi prodrl v nožnico, potem ste impotentni, če ud ne ostane dovolj časa čvrst, imate težave s potenco. Nadalje je potrebno določiti, za katero vrsto motenj gre, torej ali gre za fizične ali psihološke vzroke. To lahko določite tudi laično preprosto z opazovanjem določenih znakov. Kadar gre za psihološke razloge, se težave s potenco pojavijo le ob določenem dogodku ali ob določeni osebi. V takem primeru verjetno ne boste imeli težav s samozadovoljevanjem in tudi vpliva na jutranjo erekcijo ne bo. Pri psihičnih vzrokih se bo ta še vedno nemoteno pojavljala. Če opazite, da imate težave tako pri spolnih odnosih kot tudi pri pojavu jutranje erekcije, pa gre za fizične vzroke. Pri fizičnih vzrokih tudi samozadovoljevanje ni več možno, kažejo pa se tako, da se zmožnost doživljanja erekcije postopoma poslabšuje. Torej gre za skorajda neopazen proces postopnega izgubljanja zmožnosti doživljanja ''zdrave'' erekcije. Seveda lahko na zmožnost doživljanja erekcije poleg fizičnih in psihičnih vzrokov vplivajo tudi določena zdravila (zdravila za zniževanje krvnega tlaka, antidepresivi, pomirjevala, sredstva za zniževanje lipidov, kemoterapevtična zdravila ter hormonska sredstva kot so antiandrogeni ali estrogeni).

Iskanje zdravniške pomoči
Ker gre za relativno mlado vejo stroke, se glede obiska zdravnika, ko pride do motenj erekcije, pri moških pojavljajo mnoga vprašanja. Še vedno obstaja neka zadržanost tako s strani pacientov kot tudi s strani zdravnikov, saj gre za kompleksno težavo, kateri je najprej potrebno ugotoviti vzrok in šele nato se lahko prične odpravljanje. Najbolj pravi naslov za takšne težave bodo urologi ali andrologi. Pristojni pa so seveda tudi splošni zdravniki in psihologi. Velik korak k odkrivanju vzroka lahko naredi moški sam, in sicer tako, da zna zdravniku natančno opisati vzorec pojavljanja težav z erekcijo. V okviru ugotavljanja razlogov bo zdravnik pri pacientu verjetno preveril tudi možnost drugih bolezni, kot so na primer sladkorna bolezen, ateroskleroza in skleroza srčnih venčnih žil, ki prav tako lahko vplivajo na zmožnost doživljanja erekcije. Nato zdravnik praviloma odredi tipe raziskav, ki so za določenega moškega in njegovo težavo primerni. Po vsej verjetnosti bo najprej sledila analiza krvi ter seča.

Metode preiskav
Farmakotest – gre za minimalno boleč test, kjer z najtanjšo iglo vbrizgajo v eno izmed brecil penisa prostaglandin E1. S tem se sprostijo poti brecila za krvni obtok in če nastane erekcija, gre za duševne vzroke motenj erekcije. Če erekcije ni, poskušajo z večjimi odmerki sredstva. Hkrati s tem testom preverijo, kakšen je pretok krvi v arterijah penisa.
Angiografija – pri tem testu gre za nekoliko drugačno obliko pregleda ožilja, pri katerem uporabljajo rentgen, pred tem pa v določeno trebušno arterijo vbrizgajo sredstvo, ki omogoča lažji pregled.
Farmakodinamična kavernozografija – ta pregled je pomemben pri operacijah penisa, zlasti v primeru ukrivljenega penisa, fibroze in zatrdline v brecilu. Za pacienta je to kar naporen poseg, ki traja eno uro in zahteva izkušenega zdravnika.
Penissonografija – sonografski pregled penisa pokaže spremembe na brecilih.
Obstajajo tudi druge metode preiskav, vendar se ne štejejo za uveljavljene postopke.
(Intimate Medicine)


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu