Ta posebna sladica je kulinarična specialiteta, ki prihaja iz Prekmurja. Plast na plast. Zahteva spretnost in natančnost, ko vam bo uspela, ste lahko ponosni nase.
Vir: S. M. MokaOreščkiSadjeNatisni receptPošlji prijatelju
Sestavine za 12 oseb
10 žlic masla
1 dl kisle smetane
JABOLČNI NADEV
400 g kiselkastih jabolk
3 žlice sladkorja
1 žlička mletega cimeta
1 žlica nastrgane limonine lupine
MAKOV NADEV
250 g mletega maka
5 žlic sladkorja
1 vrečka vanilijevega sladkorja
1 dl mleka
OREHOV NADEV
200 g zmletih orehov
5 žlic sladkorja
1 vrečka vanilije
2 dl mleka
1 žlička mletega cimeta
SKUTIN NADEV
300 g puste skute
5 žlic rozin
1 jajce
1 dl kisle smetane
2 žlici sladkorja
2 žlici ruma
TESTO
500 g moke
1 jajce
1 žlička limoninega soka
3 dl mlačne vode
1 ščepec soli
3 žlice olja
Št. oseb
Pijača za zraven
Limonada
Priljubljena pijača za ohladitev v vročih poletnih dneh.
6
Bezgov sok
Domači pripravek za osvežitev v vročih dneh.
Sorodni recepti
Brezglutenski tortelini s sirom
Zamesite jih sami, da vam ne bo treba dvomiti o moki.
Ajdova pogača
Že ob peki bo dišalo.
Postrvi v koruzni moki
Enostavna, a zelo okusna jed.
Težavnost
Čas priprave
70 min
Čas kuhanja
60 min
Skupaj
130 min
Priprava
1
V posodo presejemo moko in na sredni naredimo jamico, v katero dodamo preostale sestavine za testo. Zamesimo vlečeno testo. V rum namočimo rozine.
2
Pristavimo kozico s 3 dl mleka, ki ga zavremo. Mak stresemo v posodico in ga polijemo z decilitrom vrelega mleka ter sladkamo z navadnim in vanilijevim sladkorjem.
3
Skuto stresemo v skledo in jo razdrobimo z vilicami. V skledo ubijemo jajce, vlijemo smetano, sladkor in v rumu namočene rozine. Vse skupaj dobro premešamo z vilicami.
4
V skledo stresemo orehe, jih zalijemo z 2 dl vrelega mleka in potresemo z navadnim in vanilijevim sladkorjem ter cimetom. Mešamo z vilicami toliko časa, da dobimo kremasto zmes.
5
Jabolka operemo, osušimo s kuhinjsko krpo, nato pa jih olupimo, naribamo in stresemo v skledo. Posipamo jih s sladkorjem in pristavimo ponev z žlico masla. Na ponev stresemo jabolka, premešamo in pokrijemo s pokrovko. Dušimo 5 minut, nato pa dodamo cimet in limonino lupino in vse skupaj ponovno premešamo. V manjši kozici stopimo 5 žlic masla in segrejemo pečico na 180 stopinj.
6
Vlečeno testo na pomokani delovni površini razvaljamo in zelo na tanko razvlečemo. Debelejše konce odrežemo, testo pa zrežemo na 6 enako velikih površin tako, da se bodo prilegale velikosti pekača, ki ga nameravamo uporabiti za pečenje. Pekač namažemo z maslom in nanj položimo prvi sloj vlečenega testa, ki ga poškropimo s stopljenim maslom. Na testo položimo še en sloj testa, ki ga tudi poškropimo z maslom. Na ta sloj enakomerno namažemo makov nadev, ki ga prekrijemo z vlečenim testom. Nato testo pokapamo s stopljenim maslom. Namažemo s skutinim nadevom in pokrijemo s testom. Testo spet pokapamo z maslom, nato namažemo z orehovim nadevom in pokrijemo z vlečenim testom. Testo pokapamo in namažemo z jabolčnim nadevom. Obložimo z zadnjim slojem testa, ki ga pokapamo z maslom in polijemo s kislo smetano. Pekač potisnemo v pečico in gibanico pečemo eno uro.
7
Pečeno gibanico vzamemo iz pečice in dobro ohladimo. Ohlajeno razrežemo na poljubno velike kose, ki jih serviramo na krožnike.
Dodatni nasveti
Namesto domačega lahko uporabimo tudi kupljeno vlečeno testo.
_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!