POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Srbi spekli 200-kilogramski sirov burek!
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Srbi spekli 200-kilogramski sirov burek! 
V srbskem mestu Niš so na t. i. burekdžijadi spekli orjaški burek, dolg dva in širok štiri metre. Sirov burek, ki tehta kar 200 kilogramov, je najtežji na svetu, a ne bo vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov, ker pri peki ni bila navzoča potrebna komisija.

"Ni bilo članov komisije, ki bi uradno priznali rekord, a nam je bilo pomembno, da najdemo tehnologijo in dovolj veliko peč za največji burek na svetu," je dejal Bratislav Vukadinović iz srbskega združenja pekov.

Sedaj je tehnologija znana, primerno peč pa so našli v kraju Malošište. Tako se bodo prihodnje leto spustili tudi v proceduro, ki bo omogočila uradno priznanje rekorda. Burek je sicer pripravljen s sirom, koliko materiala so potrebovali zanj, pa Vukadinović ni mogel oceniti.

Prvi zapis o pripravi bureka v Nišu sega v leto 1498, s tem pa mesto velja za prvi kraj v Srbiji, kjer so pripravili to jed. Za prvi niški burek je sicer "kriv" Turek Mehmet Oglu, ki ga je pripravil po takrat veljavnih predpisih na celotnem turškem ozemlju. Med drugim so predpisi določali potrebno debelino testa in vrsto materiala, ki je moral dosegati stroge kriterije kakovosti.
(24ur)


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu