POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Terapije z živalmi vedno bolj uveljavljene
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Terapije z živalmi vedno bolj uveljavljene 
Med številnimi nemedicinskimi oblikami zdravljenja in pomoči bolnim oz. invalidom se uveljavljajo tudi terapije s pomočjo živali. V nekdanjem klimatskem zdravilišču na Rakitni je zaživel program psihoterapije s pomočjo konj, že več let pa različne slovenske organizacije šolajo pse terapevte ter pse spremljevalce invalidov.
Pri terapevtskih dejavnostih in aktivnostih z živalmi gre večinoma še vedno za programe, ki niso plačani in jih izvajalci krijejo s pomočjo donacij ali celo iz lastnega žepa.

V Mladinskem klimatskem zdravilišču Rakitna so se usmerili na programe s področja duševnega zdravja za otroke in mladostnike, ki imajo težave z motnjami hranjenja in čustvovanja. V okviru teh programov so obravnavo otrok in mladostnikov v terapevtskih skupinah dopolnili s terapijo s konji.

Terapijo uporabljajo v programu šole zdravega odraščanja ter v programu reintegracije in rehabilitacije oseb s čustvenimi motnjami in motnjami hranjenja. Kot pojasnjuje vodja terapevtskega jahanja na Rakitni Katarina Mavec, se v odnosu z živaljo izrazijo tudi težave ter nefunkcionalna prepričanja in vzorci posameznika.

Pri delu s konjem mora namreč posameznik potegniti na plano svojo odločnost, vztrajnost, jasnost in dobre strategije spoprijemanja s težavami. Skozi stik z živaljo se otrok oz. mladostnik uči ustreznejših načinov vzpostavljanja in vzdrževanja medčloveških odnosov, pojasnjuje Mavčeva.

Otroka ali mladostnika z motnjami hranjenja in čustvovanja na Rakitno napoti zdravnik, stroške programov pa krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Izjema je program psihoterapije s pomočjo konj, ki ga na Rakitni izvajajo s pomočjo donacij, pojasnjuje direktorica zdravilišča Romana Rasperger. Vse zmogljivosti, ki jih imajo za namestitev konj in izvajanje programov, so postavili z donacijami.

Za pomoč in zdravljenje se uporabljajo tudi psi. V Sloveniji deluje več organizacij in društev, ki se ukvarjajo s šolanjem psov za pomoč posameznikom ali pa izvajajo terapije s psi. Med slednjimi je tudi Slovensko društvo za terapijo s pomočjo živali Ambasadorji nasmeha.

Ambasadorji nasmeha izvajajo različne aktivnosti in terapije s pomočjo psov. Njihovi šolani psi na primer v okviru programa Read pomagajo otrokom s težavami pri branju. Terapevtski pari pes-njegov vodnik obiskujejo šole, knjižnice in ostale ustanove, kot poslušalci otrok, ki berejo.

Izvajajo tudi različne programe aktivnosti s pomočjo živali (animal-assisted activities - AAA) ter terapij s pomočjo živali (Animal-assisted therapy - AAT). Med AAA programe sodijo različne oblike obiskovanja ljudi; prostovoljci Ambasadorjev nasmeha s svojimi psi obiskujejo domove za starostnike, zavode za otroke s posebnimi potrebami, kjer se lahko oskrbovanci zavoda igrajo s psom-terapevtom, pripravljajo pa tudi prikaze poslušnosti s psom v prevzgojnih zavodih.

Terapevtski programi iz skupine AAT pa so pravzaprav del procesa zdravljenja, pojasnjujejo pri Ambasadorjih nasmeha. Druženje s psom-terapevtom iz programa AAT namreč pospešuje izboljšanje telesnih, socialnih, čustvenih, intelektualnih ter miselnih sposobnosti bolnika.

Tako na primer pasji ambasadorji nasmeha s svojimi vodniki skupaj z delovnim terapevtom v rehabilitacijskih programih pomagajo otrokom izboljšati njihovo fino motoriko (s preprostimi nalogami, kot je pripeti psu povodec na ovratnico) ali izboljšati sposobnost razvrščanja zaporedja dogodkov (na primer z učenjem postopka krtačenja psa).

Ambasadorji nasmeha delujejo v različnih ustanovah po Sloveniji. Poleg vrtcev, šol in domov upokojencev njihovi pasji terapevti s svojimi skrbniki obiskuje različne enote Psihiatrične klinike Ljubljana, pa tudi otroke v zavodu za invalidno mladino v Kamniku.

Društvo združuje prostovoljce, ki vse aktivnosti in terapije opravljajo brezplačno, poudarja Urša Ivanovič iz društva. Društvo poleg aktivnosti in terapevtskih dejavnosti s psi izvaja tudi izobraževanja vodnikov in živali na področju terapije s pomočjo živali.

Tudi v Centru za šolanje psov vodičev in pomočnikov Slo-Canis šolajo družne pse, pse spremljevalce za osebe s posebnimi in drugačnimi potrebami ter pse vodiče za slepe osebe, svoje aktivnosti izvajajo prostovoljno in s pomočjo prostovoljnih prispevkov. Pridobitev psa pomočnika za osebe, ki za svoje gibanje potrebujejo invalidski voziček, namreč ne krije ZZZS, zato nakup in šolanje takega psa financirajo s pomočjo humanitarnih akcij.

V Slo-Canis so doslej izšolali že več kot deset psov vodičev slepih, psov pomočnikov in terapevtskih psov.
(Dnevnik)


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu