POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Manj krompirja, manj boleči sklepi!
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Manj krompirja, manj boleči sklepi! 

  
Manj krompirja, manj boleči sklepi!               

 
Spoznajte domača zdravila za lajšanje artritisa
Domača zdravila za lajšanje artritisa
Kadar smo preveč zaskrbljeni ali nam teče iz nosa, navadno potožimo tudi o bolečinah v sklepih, pri eni od štirih žensk pa je takšna bolečina kronična. Če se zaradi bolečin že več tednov zapovrstjo težko premikamo in smo okoreli, predvsem zjutraj, bi morali pomisliti tudi na eno najpogostejših revmatičnih obolenj, artritis. Za začetek lahko simptome zdravimo sami, še boljše pa jih je preprečiti. Poglejmo, kako!

1. Shujšajte za nekaj kilogramov
Zgolj trije kilogrami manj pomenijo v naslednjih petih letih za polovico manjšo ogroženost z boleznijo. Lažji ko smo, manj pritiska prenašajo sklepi, v dobro katerih dela pri vitkih ljudeh tudi idealno hormonsko razmerje. Pri vitkih se sklepi tudi lažje obnavljajo in dograjujejo oporni hrustanec.
Če ste že pretežki, boste z dvema kilogramoma na mesec manj omilili bolečino za četrtino. Poskusite popiti po sedem kozarcev vode na dan. Kdor popije dovolj, avtomatično manj poje, pa še strupe odplakne iz telesa.
2. Uživajte ribje olje
Gram ribjega olja na dan v obliki prehranskega dodatka oziroma 400 gramov rib na teden lahko zazdravi artritis ali ga popolnoma prepreči. V ribjem olju sta namreč protivnetni vrsti olja, EPA in DHA (eikozapentanojska in dokozaheksanojska kislina).
Če vas sklepi že bolijo, pa uživajte dvojno količino, to je po dva grama ribjega olja na dan. Ugotovljeno je, da kar 67 odstotkom bolnikom pomaga do popolne ozdravitve.
3. Kolesarite
Vsaka redna telesna dejavnost, ob kateri se prepotimo, je dobra tudi za sklepe, vendar pa se najbolj ogroženi kolki in sklepi na nogah odlično krepijo s ponavljajočimi se gibi na kolesu. Vozite kolo vsaj trikrat na teden po 30 minut. Šteje, kajpak, tudi sobno kolo.
4. Pojejte več selena
Pomaga pri polovici bolnikov. Selen je pomemben antioksidant, ki polovi škodljive molekule, še preden bi lahko napadle sklepno tkivo. Ogromno ga je v čebuli in govejih jetrih, nekaj manj pa v oreščkih, bučnih in sončničnih semenih. Artritisu lahko kljubujete še z vitaminom K, ki ga je veliko v brokoliju in ohrovtu.
5. Občasni dodatek vitamina D
Če že imate artritis, boste prepolovili verjetnost njegovega napredovanja z več vitamina D, ključnega za močen hrustanec. Vitamina utegne primanjkovati zlasti pozimi, ko je manj sonca, njegovega glavnega vira. Uživajte več čim bolj kakovostnih mlečnih izdelkov ali pa se s farmacevtom posvetujte o jemanju vitaminskega dodatka.

Katera hrana bolečine v sklepih poslabša?
Vsa hrana, ki vsebuje, poleg vseh koristih, tudi strupeno snov solanin, običajno poslabša artritis. Nekaj časa se izogibajte krompirju, paradižniku, jajčevcem, sladki in pekoči papriki ter preverite, ali se nemara počutite bolje.
 


Tekst: MARIJANA MANDIĆ



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu