POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Rožnati diamant za milijon dolarjev
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Rožnati diamant za milijon dolarjev 
Argylov rožnati jubilej je ime največjega rožnatega diamanta, ki so ga kdaj izkopali v slovitem zahodnoavstralskem rudniku v vzhodnem Kimberleyju. Kar 12,76 karata težki dragi kamen je nadvse prijetno presenetil najditelje, da bo lepotec zasijal v pravi podobi, pa ga bodo brusili več kot dva meseca, je pojasnilo vodstvo konglomerata Rio Tinto.

Na dražbi za milijon dolarjev
Tamkajšnji rudnik, ki je odprt slabih 30 let, pokriva več kot 90 odstotkov trga z rožnatimi diamanti; do zdaj so jih izkopali za več kot 670 milijonov karatov oziroma šest milijard dolarjev prihodka. Tudi Argylov rožnati jubilej bodo konec leta ponudili na vsakoletni dražbi, kjer bo kupec z zelo debelo denarnico moral zanj odšteti predvidoma milijon dolarjev. Zadnja ocena bo znana po koncu zahtevne obdelave, saj lahko ta občutno vpliva na velikost dragega kamna, kot je pojasnila direktorica rudnika Josephine Johnson, saj lahko izgubi tudi do 50 odstotkov teže, na vrednost pa bo seveda vplivala tudi intenzivnost končne barve. Nesporni rekorder med rožnatimi diamanti je sicer še vedno 24,78-karatni kamen, ki so ga novembra 2010 na Sothebyjevi dražbi v Ženevi prodali kar za 46 milijonov dolarjev in postavili nov mejnik za kateri koli dragi kamen: kar 1,86 milijona za karat! Njegova zgodovina in izvor nista znana: pred dražbo je bil v lasti ameriškega draguljarja Harryja Winstona, nato ga je kupil sloviti angleški draguljar Laurence Graff.

Najdragocenejši
Rožnati diamanti se uvrščajo med najdragocenejše drage kamne, ki se jih običajno polastijo kronane glave, muzeji ali pa velike draguljarske hiše, Argylov rožnati jubilej pa je po prvih oceni strokovnjakov na las podoben 24-karatnemu Williamsonu, ki ga je Elizabeta II. prejela kot poročno darilo.
(Slovenske novice)


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu