POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Materina dušica
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Materina dušica 
Timijan, Thymus vulgaris, znan tudi kot materina dušica, spada v rod trajnih zdravilnih sredozemskih rastlin.
Ključna sestavina timijana je zdravilno eterično olje, več kot polovico je priznane učinkovine, imenovane timol. Ta vsestransko uporabni dar narave je v zdravilstvu poznan že tisočletja, uporabljali so ga že stari Egipčani, predvsem kot razkužilo in sredstvo za balzamiranje trupel. Še danes je zelo cenjen zaradi protimikrobnega in protiglivičnega delovanja. Uporabljamo ga za pripravo ustne vodice, saj odpravlja slab zadah, celi dlesni in zdravi vnetja v ustni votlini. Znanstveniki so nedavno odkrili, da je materina dušica odlična v boju z mozolji, učinkovitejše snovi za odpravljanje aken ne poznamo. Priljubljene so tudi kopeli iz timijana, saj blažijo utrujenost, težave z artritisom in išiasom, njegovo uporabo svetujejo tudi za lajšanje srbečice in odpravo otekline po pikih žuželk. V tradicionalni medicini so izkoriščali njegove adstringentne lastnosti – krčenja površine tkiva, kar stisne rane in ustavi krvavitve.

Odpravlja menstrualne bolečine
Njegove protivnetne lastnosti so očitne tudi pri notranji uporabi, še posebno pogosto ga uporabljajo ženske, saj odpravlja menstrualne bolečine, dokazano zavira vnetja bezgavk, zdravi slabokrvnost, uničuje gliste in trakulje. Blagodejno deluje na dihala, saj spodbuja izločanje sluzi in lajša kašelj, redno pitje timijanovega čaja pa uravnava prebavo. Pri uporabi njegovega olja moramo biti previdni, ne smemo ga zaužiti preveč, na obraz pa ne smemo nanašati čistega. Po timijanu pogosto posegajo tudi v kozmetični industriji, predvsem pri izdelavi dezodorantov, krem, zobnih past in tonikov, seveda pa je več kot dobrodošel tudi v kuhinji. Že stari Grki so posegali po tej dišavnici in jo dodajali pijačam ter siru, v sodobni kulinariki pa jo uporabljamo v zelenjavnih in mesnih jedeh, predvsem pri divjačini in perutnini.
(Slovenske novice)


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu