POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Recepti za naravne repelente
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Recepti za naravne repelente 
Odženite insekte s pomočjo aromaterapije
 Konvencionalni repelenti, ki jih lahko kupimo v večini drogerij in trgovin, praviloma vsebujejo precej dražilnih in zdravju škodljivih snovi, kot je na primer DEET. DEET je ena najpogosteje uporabljenih sestavin v repelentih, ki je pravzaprav insekticid in ima lahko več stranskih učinkov, od izpuščajev, mišičnih krčev in zmedenosti, še posebej pa je škodljiva za nosečnice in otroke. Aromaterapija pa nudi vrsto eteričnih olj, ki nas lahko na povsem naraven način učinkovito zaščitijo pred nezaželenimi obiski, piki in ugrizi različnih insektov. Če do njih vseeno pride, pa izredno dobro pomagajo tudi pri celjenju. Insektov se lahko ubranimo z zaščito prostora ali z uporabo repelentov na telesu.


Kako zaščitimo prostor?
Prostor lahko zaščitimo na več načinov: z uparilniki in razpršili za zrak, z dodajanjem eteričnih olj v sveče ali svetilke ali z odišavljenimi trakovi, ki jih lahko obesimo na okna, vrata, drevo ali pod strop. Za to sta najboljši eterični olji limonske trave in citronele, učinkovita pa so tudi eterična olja čajeve mirte, sivke, limonskega evkaliptusa in rožne pelargonije.

Za odganjanje insektov lahko uporabite posamezna eterična olja ali pa si pripravite naslednjo sinergijsko mešanico, ki jo lahko uporabite na vse zgoraj opisane načine. V izparilnik dodajte 4 do 8 kapljic mešanice, v svečo ali svetilko pa do 5 kapljic. Za osnova razpršila uporabite vodo, za večji učinek pa hidrolat (cvetna voda) virginskega nepozebnika. V 100 ml vode ali hidrolata dodajte do 60 kapljic mešanice.

Mešanica za odganjanje insektov
•8 kapljic eteričnega olja limonske trave
•4 kapljice eteričnega olja čajeve mirte
•6 kapljic eteričnega olja limonskega evkaliptusa


Repelent za telo
Kot repelent za uporabo na telesu je najbolj učinkovito eterično olje prave sivke, tudi limonske trave in rožne pelargonije. Sivko je najbolje uporabiti kar samostojno v oljnem ali repelentu v razpršilu. Za oljni repelent kot osnovo uporabimo sojino, lešnikovo ali jojobino olje, za razpršilo pa hidrolat virginskega nepozebnika ali rožne pelargonije.

Oljni repelent
•10 ml lešnikovega olja
•10 kapljic eteričnega olja sivke
V temno stekleničko kanite eterično olje sivke, dodajte lešnikovo olje, zaprite in dobro pretresite. Repelent uporabite po potrebi na izpostavljenih delih telesa. Hranite ga na suhem in hladnem mestu.

Repelent v razpršilu
•100 ml hidrolata virginskega nepozebnika ali rožne pelargonije
•30 kapljic eteričnega olja sivke
V temno stekleničko z razpršilko kanite eterično olje, dodajte hidrolat, zaprite in dobro pretresite. Repelent uporabite po potrebi, ga razpršite po telesu in pustite, da se posuši ali pa ga nalahno vtrite. Pred vsako uporabo ga dobro pretresite. Hranite ga na suhem in hladnem mestu.


Pomoč po piku
Naravni repelenti dobro delujejo, še posebej, če jih uporabimo hkrati na telesu in v prostoru. A pogosto se zgodi, da insekti vseeno najdejo pot do našega telesa. In takrat lahko srbi ali celo boli. V takšnih trenutkih sta nepogrešljiva prva pomoč eterični olji sivke in (nemške) kamilice, ki jih lahko v teh primerih izjemoma uporabljamo nerazredčeni, po kapljicah neposredno na prizadetem mestu.


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu