POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Liči – sadež zdravja in gurmanskih okusov
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Liči – sadež zdravja in gurmanskih okusov 
Liči – sočen sladko-kisli okus in nežna tekstura dajejo temu sadežu prav posebno mesto v zakladnici gurmanskih okusov. Slastni liči se najbolje obnese v receptih azijske kuhinje, ob njegovi vse večji priljubljenosti pa je vse lažje najti tudi odlična izvirna navodila za pripravo, obarvana s kuhinjami iz najrazličnejših delov sveta.

Liči je simbol ljubezni
Domovina ličija (Litchi chinensis) je jugovzhodna Azija. Še posebej priljubljen je na Kitajskem, kjer so ga kot najboljši sadež častili celo kitajski cesarji. Tam je bil tako dragocena dobrina, da so z njim nekoč lahko plačevali davke, še danes pa velja ta sadež za enega najbolj zaželenih  novoletnih daril. Sadež, ki po obliki in barvi spominja na srce, na Kitajskem velja za simbol ljubezni. Ker spodbuja prebavo, hkrati pa po zaslugi vlaknin nasiti telo za dlje časa, je odličen kot del shujševalnih diet. Med učinki, ki jih ima uživanje ličija na zunanjost, je tudi lepši ten kože.

Liči ima značilne jajčaste sadeže rožnate ali rdeče barve. Pod lupino se skriva mehko belo meso kislo-sladkega okusa. Sadeži imajo na sredini koščico. Ko kupujete svež liči, bodite pazljivi, saj le-ta preneha zoreti v trenutku, ko je nabran. Kupujte le trde sadeže svetlih barv in brez madežev. Sadeži z zeleno lupino so premalo zreli, rjava lupina pa pomeni, da so preveč zreli. Sadežev ne smete hraniti v plastični vrečki, saj potrebujejo zrak. Hranite jih na hladnem, na približno 10 stopinjah.

Nežen in prijeten okus mu omogoča, da se izvrstno poda k najrazličnejšim jedem; zelo okusen pa je tudi, če ga uživamo samega. Presen liči je še posebej zdrav in slasten, vendar pa ga je pri nas nekoliko težje dobiti. Pri nas v trgovinah je največkrat na voljo v obliki kompota v pločevinkah. Čeprav se ne more primerjati z uživanjem svežega, pa je tudi kompot zdrav vir vseh koristnih snovi, ki jih v izobilju vsebuje svež sadež. Kulinarične mojstrovine iz ličija se ne omejujejo zgolj na sladice – Kitajci znajo z njim pripraviti okusen mesni obrok (okus ličija se dobro ujema z okusom piščanca) in druge slane jedi.

Zdravilne lastnosti ličija
Liči vsebuje številne zdravju koristne sestavine – vitamin C in B, baker (14 odstotkov priporočene dnevne količine), fosfor (9 odstotkov priporočene dnevne količine), magnezij in kalij(6 odstotkov priporočene dnevne količine). Povprečna vsebnost vitamina C v ličiju je 72 mg na 100 g sadja. Devet ličijev na dan (oziroma 100 g) tako popolnoma zadosti dnevni potrebi odrasle osebe po C vitaminu. Po zaslugi vitamina C je liči odlično sredstvo v boju s prostimi radikali in je koristen pripomoček pri varovanju telesa pred staranjem in nevarnimi boleznimi, kot je rak. Redno uživanje ličijo poveča telesno energijo, spodbuja obnovo celic in uravnoteži tekočine v telesu, kar je izjemnega pomena za zdravje. Liči spodbuja delovanje prebavnega sistema in deluje kot diuretik. Maščobne kisline, ki jih sadež vsebuje, so ključne za absorbiranje beta karotena. Tisti, ki ga uživajo, imajo 50 odstotkov manj možnosti, da jih bo doletel srčni infarkt. Redno uživanje ličija poveča telesno energijo in uravnoteži tekočine v telesu, kar je izjemnega pomena za zdravje.
(bodieko.si)


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu