POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Še zadnji koščki v celoletnem kulturnem mozaiku
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Še zadnji koščki v celoletnem kulturnem mozaiku 
Evropska prestolnica kulture (EPK), ki jo je letos gostil Maribor s partnerskimi mesti, je v zadnjem tednu. Uradno se bo končala v soboto zvečer, ves konec tedna pa bo v Mariboru pestro dogajanje na različnih prizoriščih.
V okviru EPK so v Mariboru in partnerskih mestih izpeljali več kot 5400 dogodkov, ki jih je po podatkih organizatorjev obiskalo dva milijona ljudi. Po ocenah programskega vodje zavoda Maribor 2012 Mitje Čandra so pripravili bogat program, s katerim so želeli promovirati predvsem dve vrednoti: medsebojno sodelovanje in dialog ter kreativnost kot potencial našega časa.

Na tak način so si zamislili tudi zaključni konec tedna EPK. »Želimo si še enkrat ustvariti prebujeno mesto. Pokazati, da si ljudje želijo kulture in kreativnosti; prav zato bodo zaživele najrazličnejše lokacije, kjer se bodo predstavili številni ustvarjalci z različnih področij. Verjamemo, da bo prav ta konec tedna pokazal, kakšen je lahko model prihodnosti našega mesta, prihodnosti, ki temelji na kreativnosti, dialogu in solidarnosti,« je napovedal Čander.

Za razpršeno dogajanje po mestu so se odločili raje kot za množično prireditev, ne le iz varnostnih razlogov – za petek so namreč v Mariboru ponovno napovedani protesti – temveč tudi zato, ker bi po besedah Čandra radi ponovno pokazali na »mozaičnost« EPK. Prireditev so si, kot je v začetku leta opisal Čander, zamislili kot mozaik majhnih in velikih zgodb. Zaključno dogajanje se bo začelo v petek dopoldne in končalo v nedeljo popoldne, obsegalo pa bo koncerte, različne literarne dogodke, lutkovno predstavo, modni performans, šahovski turnir, razstave, filmske projekcije in delavnice. Med drugim bo v petek v mariborskem Koloseju premiera dokumentarnega filma o pisatelju Dragu Jančarju, v soboto popoldne bodo na Trgu Leona Štuklja brezplačno delili trinajsto knjigo projekta Dvanajst, ponovno pa bodo z glasbenimi nastopi oživeli tudi odri po mestu.

Uradna predaja naziva prihodnjima evropskima prestolnicama kulture, Marseillu in Košicam, bo v soboto ob 19. uri v Narodnem domu Maribor. Prireditev je zrežiral Matej Filipčič, ki je pripravil že januarsko otvoritveno slovesnost, dogajanje pa bo povezoval komik Tadej Toš. Tudi ta dogodek naj bi bil odprtega tipa, brez uradnih govorcev, saj želijo EPK končati predvsem z zahvalo meščanom in vsem, ki so sodelovali pri projektu, je pojasnila generalna direktorica Zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer. Prihodnji teden bodo sledile zaključne prireditve v partnerskih mestih, vse do konca leta pa bo na ogled vrsta že odprtih razstav in še nekaj drugih dogodkov. nr, sta
(Dnevnik)


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu