POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Liger
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Liger 
Ste že slišala za to pasmo? Ne? Jaz tudi ne, zato povejmo nekaj o njem.

Liger je križanec med samcem leva (Panthera leo) in samico tigra(Panthera tigris). Tako ima hibrid starše istega rodu, a različnih vrst. Liger je največja živeča znana mačka. Križanec med levinjo in samcem tigra se imenuje tigon.

Ligri radi plavajo, kar je drugače značilnost tigrov in so hkrati tudi zelo družabni, kar so prevzeli od levov. Ligri obstajajo samo v ujetništvu, saj se ti dve vrsti v divjini ne srečujeta oz. parita. Za vse živalske vrtove velja standard, da so levi in tigri strogo ločeni med seboj. A vseeno se nekajkrat letno v živalskih vrtovih skotijo ligri in tigoni.

Ligre privč v zgodovinskih zapisih zasledimo v 19. stoletju. Leta 1789 je Etienne Geoffroy Saint-Hilaire kot prva upodobila mladičke med levom in tigrom. Dva mladiča ligra, rojena 1837 so slavnostno predstavili celo Kralju Williamu IV in kraljici Viktoriji.

Ligri so znani kot največje mačke na svetu. Samci v dolžino merijo med 3 in 3,5 metrov, kar jih uvršča celo pred sibirske tigre. Ligri zrastejo večji kot sta oba starša. Zanimivo, da tigoni zrastejo le približno do velikosti samice tigra in niti približno ne dosegajo velikosti ligrov.
 
Konstitucija in vizualne značilnosti ligrov so zanimiv skupek levovih in tigrovih. Ligri obdržijo tigrov črtast vzorec, a je ta na svetli podlagi (barva leva) zelo neizrazit. Nekateri ligri obdržijo tudi rožaste lise, ki jih ima večina levjih mladičev, pri redkih pa na glavi ostanejo vidne tudi v odrasli dobi. Kot tigri imajo ligri na spodnjem notranjem delu trupa svetlejšo barvo.



Najbolj znani liger je Guinnessov rekorder Hercules. Živi v »Jungle Island« živalskem vrtu v Miamiju. Z njegovimi 410 kg so ga priznali kot največjo živečo mačko na Zemlji.

Veliko hibridnih vrst ni sposobnih reprodukcije, kar so dolgo mislili tudi za ligre. A to ni res, sterilni so le samci, samice pa so popolnoma sposobne skotiti zdrav naraščaj. Običajno je, da kadar je pri hibridnih vrstah eden od spolov nezmožen reprodukcije, je to tisti z različnima kromosomoma (X in Y – samec). Tako so septembra 2012 v živalskem vrtu v Novosibirsku v Rusiji oznanili veselo novico, rojstvo »liligra« - potomec samice ligra in samca leva. Mladičko so poimenovali Kiara.




Kdo bi si mislil, da ja ta živalica LIGER in ne tiger ali lev  
  
Surprised  Surprised


_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu