POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Božična štruca
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Božična štruca 

Okus po ...

Naj zadiši po praznikih

Čeprav še ni snega, ki bi pobelil ulice in polepšal predpraznični čas, že diši po božični peki in značilnih začimbah - vaniliji, cimetu, kardamomu, klinčkih ...
Pred vrati je praznični čas, ko po domovih diši po praznični peki. Širi se vonj cimeta, kardamoma, klinčkov, vanilije, limonine lupinice in še katere začimbe, brez katerih ni prazničnega peciva. Čeprav je izbira v pekarnah in trgovinah nasploh izjemno velika, mnogi še vedno vsaj nekaj peciva spečejo doma. Tudi zaradi dolgoletne tradicije, ki so jo s praznično peko negovale naše mame in babice. Ob različnih keksih oziroma piškotih in skorajda obvezni potici so tradicionalna sladica za božične praznike tudi različne štruce iz kvašenega testa s kandiranim sadjem in marcipanom. Že res, da je njihova priprava dokaj zahtevna, sploh v primerjavi s peko piškotov, vendar se velja potruditi. Če nismo vešči ročnega gnetenja testa, je kruhomat dobrodošel pripomoček. Pomaga nam zgnesti vsakršno kvašeno testo, ravno prav vzhajano vzamemo iz naprave in ga - upoštevajoč recept, ki ga tokrat objavljamo - ročno zgnetemo samo še enkrat, ko na koncu dodamo kandirano sadje. V času, ko kruhomat gne-

te testo (postopek traja približno uro in pol), lahko postorimo še kaj. Če nič drugega, zgnetemo piškotno testo, ki lahko v hladilniku počiva tudi dan ali dva, preden se lotimo peke. Štruco lahko spečemo tudi teden ali deset dni, preden jo nameravamo postreči, saj bo po nekaj dnevih "počitka" še boljša, kot če jo načnemo takoj. Hranimo jo zavito v prozorno kuhinjsko folijo in platnen prtič.



Potrebujemo:

(za oglat model dolžine 35 cm)

500 g mehke moke

1 kocko (42 g) kvasa

150 ml mlačnega mleka

3 rumenjake

150 g sladkorja

1 vaniljev sladkor

ščepec soli

100 g rozin

1 kavno žličko naribane pomarančne lupinice

100 g marcipana

po 1 kavno žličko mletega cimeta in mletega kardamoma

ščepec mletih klinčkov

250 g zmehčanega masla

150 g mešanega kandiranega sadja (ananas, pomaranče, češnje)

150 g grobo sesekljanih mandljev in lešnikov

80 g sladkorja v prahu

moka za valjanje in oblikovanje

maslo za premaz



Moko presejemo, na sredini naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Prelijemo s 50 ml mlačnega mleka in malo sladkorja ter z malo moke naredimo kašo. Skledo pokrijemo in pustimo 20 minut do pol ure, da kvas vzhaja. Potem dolijemo ostanek mleka, dodamo rumenjake, ves sladkor, vaniljev sladkor in začimbe ter zgnetemo testo. Dodamo še zmehčano maslo in gnetemo, da je testo mehko in voljno. Oblikujemo ga v kepo in pustimo vzhajati pol ure. Vzhajano testo ponovno pregnetemo in med gnetenjem dodamo še kandirano sadje ter lešnike in mandlje. Testo naj potem vzhaja še 45 minut.

Pečico segrejemo na 170 stopinj Celzija. Marcipan zgnetemo z malo sladkorja v prahu, lahko dodamo tudi malo jedilne barve, in oblikujemo valj. Vzhajano testo razvaljamo na 4 cm debelo. Na sredino položimo valj iz marcipana in potem testo po dolžini damo čez marcipan, na drugi strani naj ostane nekaj nepokritega testa. Ta del potem zapognemo čez del, s katerim smo pokrili marcipan. Pritisnemo z rokami in oblikujemo štruco, pazimo, da pri sestavljanju testo dobro stisnemo, da v štruci ne ostane zrak. Podolgovat model obložimo s papirjem za peko in vanj damo štruco. Premažemo jo s stopljenim maslom in pečemo okoli 60 minut.

Ko je štruca pečena, še toplo obilno potresemo s sladkorjem v prahu.

Marcipan lahko tudi izpustimo, štruca bo prav tako izjemno aromatičnega okusa. Da bo štruca bolj pisana, uporabimo zelene in rdeče kandirane češnje.




Zora Štok

 



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu