POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Emma - oslica z rožnato protezo
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Emma - oslica z rožnato protezo 
Aprila je na svet prilezla mala puhasta oslica s tremi zdravimi nogami in eno tako hudo deformirano, da jo je bilo treba nemudoma amputirati. Mala Emma danes hodi in divja naokoli za svojo mamo – zahvaljujoč rožnati protezi, ki so jo naredili posebej zanjo.
 
Danes je poznanih že ogromno primerov živali, ki srečno živijo z umetnimi deli telesa – vse od psov, delfinov, želv in celo pingvinov. A kopitarji so iz tega izvzeti. Kadar si hudo poškodujejo eno od okončin, se jih ponavadi uspava.

Razlog je, da takšne rešitve niso primerne za tako velike živali, kot so konji in je bila večina poskusov neuspešnih, je pojasnil Emmin kirurg dr. Fred Caldwell. Osli pa so manjši in ker je Emma manjše pasme, je to postala ena od možnosti. Tako se je tveganje, da bi imela težave z ostalimi 3 »podpornimi« nogami, znatno zmanjšalo. Pogosta težava za neustreznost proteze pri kopitarjih je, da se mora umetna noga popolnoma prilegati in biti udobna, zato da žival razporedi težo popolnoma enakomerno. V nasprotnem primeru prekomerno obremenjuje ostale noge, zaradi česar hitro pride do zdravstvenih težav in je vprašljiva njena kvaliteta življenja.

Zato so veterinarji še toliko bolj veseli prav vsakega uspešnega primera. Pravijo, da vsak takšen primer širi spoznanje, kaj vse je mogoče doseči in naprej razvijati rešitve.



Emma je dobila protezo, primerljivo s protezami paraolimpijskih atletov. Sedaj zanjo na Auburn Uiversity skrbi okoli 70 ljudi, tako osebje kot študentje. Potrebna je vsakodnevna nega in nadzor, da se na novo nogo privadi in se ne poškoduje. Emma je pokazala pravo voljo do življenja, še pred umetno nogo je tekala naokoli le z nadomestkom iz mavca. Vsekakor je prava borka. Ideja je, da bo Emma kasneje terapevtska žival, ki bo v navdih ljudem s trajnimi deformacijami ali poškodbami.



Tudi nam se zdi čudovito, da veterinarji premikajo meje mogočega in omogočijo srečno življenje enemu majhnemu bitjecu več.  
Surprised  Surprised  Surprised



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu