POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Šokantna novica o osvežilcih zraka
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Šokantna novica o osvežilcih zraka 
Preden naslednjič sežete po osvežilcu zraka, raje premislite dvakrat.


 

Razpršila, vtičniki, svečke in druge oblike osvežilcev zraka in dišav za dom so, po novih raziskavah sodeč, izjemno škodljivi. Vsebujejo namreč velike količine zdravju nevarnih snovi, na katere znanstveniki opozarjajo že lep čas.

Nevarne kemikalije

Mednarodna organizacija za zaščito naravnih virov NRDC (Natural Resources Defense Council) je objavila izsledke raziskave, zaradi katerih nam osvežilci zraka več ne bodo dišali. Ugotovili so namreč, da večina (86% od testiranih) osvežilcev in dišav za dom vsebuje nevarne kemijske spojine, natančneje ftalate.

Na ftalate znanstveniki že dlje časa opozarjajo. V izdelkih iz umetnih snovi (plastiki) se uporabljajo kot mehčalec, v razpršila pa jih proizvajalci dodajajo za preprečevanje penjenja. Najdemo jih tudi v barvah, pesticidih in kozmetičnih proizvodih in parfumih.

Zakaj so ftalati nevarni?

Po znanstvenih raziskavah, ki jih izpostavlja NRDC, večina ftalatov zavira proizvodnjo moškega hormona testosterona in lahko vodi k motnjam plodnosti. Testiranja na živalih so pokazala celo, da lahko povzročijo deformacijo genitalij.

V izdelkih priljubljenih proizvajalcev Air Wick in Glade so denimo našli sledeče ftalate:
DBP – di-butil ftalat (povezujejo ga s spremembo ravni testosterona, slabšo kakovostjo sperme in motnjami razvoja spolovil)
DEP – di-etil ftalat (povezujejo ga s spremembo ravni testosterona, slabšo kakovostjo sperme in motnjami razvoja spolovil in ga imenujejo ‘strup za plodnost’)
DIBP – di-izibutil ftalat (podobno kot pri zgornjih dveh, povzroča pa lahko celo krčenje testisov)
DIHP – di-izoheksil ftalat (strup, ki vpliva na moški reproduktivni sistem in ga povezujejo z motnjami v razvoju otroka, pred in po rojstvu)

NRCD opozarja na nevarnost vseh oblik osvežilcev in dišav za dom, ne le sprejev. To vključuje takšna in drugačna razpršila, izparilne vtičnike, dišeče sveče in ostale izdelke. Potrošnikom tako svetujejo, da pozorno preberejo sestavine oziroma raje posežejo po naravnih izdelkih.



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu