POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Skrb za ptice pozimi
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Skrb za ptice pozimi 
Ko zapade snežna odeja, je čudovit občutek opazovanje ptic, ki se pridejo hranit v našo ptičjo hišico. Če zima ni premrzla, ptice lahko najdejo dovolj hrane v naravi. Ko pa so temperature zelo nizke ali je snežna odeja debela, pa bodo vesele naše pomoči. Sledi nekaj čisto osnovnih nasvetov, kako za ptice skrbeti pozimi.



Krmilnica
Izberemo primerna suha mesta, ki jih ne močita dež ali sneg in kjer veter ne odnaša nastavljene hrane. Pri hiški je pomembno, da jo dobro zaščitimo pred vetrom, saj jo običajno obesimo na izpostavljeno mesto, recimo na vejo, in da jo dobro pritrdimo. Zanjo lahko pripravimo tudi posebno stojalo, nekateri pa jo najraje namestijo kar na balkon, da je bližje radovednim pogledom. Pri namestitvi krmilnice moramo paziti, da ne bo dostopna naši ali sosedovi mački.





Zrnje
Osnovna sestavina vsakega obroka v krmilnici je zrnje. V specializiranih trgovinah za male živali, semenarni ali cvetličarni, prodajajo že pripravljeno ptičjo hrano. Sicer pa ptice niso izbirčne. Vesele bodo vsake mešanice zrnate hrane, še najbolj pa bučnic, sončnic, konoplje, ječmena, prosa, oljne repice in maka. V hudem mrazu potrebujejo tudi maščobo, zato jim lahko zraven običajnega zrnja ponudimo še margarino, svinjsko mast, ostanke slanine, mastne kose šunke ali koščke sira. Občasno jih lahko tudi razveselimo z lojno pogačo.

Lojna pogača
Pripravimo jo tako, da v plitvi posodi dobro zmešamo zrnje s topljenim, še vročim lojem in počakamo, da se zmes strdi. Potem pogačo vzamemo iz posode in jo po koščkih položimo v krmilnico, na okensko polico, višji zid ali obesimo na drevo.

Voda
Kadar zmrzuje, ptički tudi težko najdejo vodo za pitje. Ponudimo jim jo v plitvi posodici, občasno pa dolijmo vanjo nekaj mlačne vode, tako da ne bo zmrznila.

.
Pozor! Ptic pozimi ne hranite s suhim kruhom.
Pticam nikoli ne dajemo slane hrane, drobtin ali suhega kruha, ker se ta v njihovem želodcu preveč napne in povzroča prebavne motnje, ki se pogosto končajo s smrtjo.



Kdaj pričnemo krmiti?
Najboljše je, da začnemo nastavljati hrano kmalu po prvi slani, že pozno jeseni. Takrat naj bo hrane le za vzorec, toliko, da se ptice privadijo nanjo in na krmilnico. Tako bodo k nam zahajale tudi pozimi. S časom povečujemo količino nastavljene hrane, posebej v mrzlih dneh in takrat, ko je debela snežna odeja. Pri nižjih temperaturah živali potrebujejo več hrane, saj porabljajo več energije za uravnavanje normalne telesne temperature – termoregulacijo. Vsake toliko časa krmilnico očistite ostankov semen in iztrebkov, ki bi lahko bili leglo bolezni.
 
 
Vir: http://www.tvojportal.si/blog/viewpost/7913
Foto: mightylists.blogspot.com, familyhomeplans.com, animal.discovery.com, www.ehow.com



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu