POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Kako zaščititi živali pred petardami
Avtor Sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek Kako zaščititi živali pred petardami 


Petarde, ki pokajo in pirotehnična sredstva so zelo nevarna tako za človeka, kot tudi za naše ljubljenčke in druge živali.

V času praznikov in Novega leta moramo biti zato zelo previdni, saj tisti, ki pirotehniko uporabljajo večinoma niso dovolj ozaveščeni, da bi s tem prenehali, poleg tega pa jim ni mar za čuteča živa bitja, ki v tem času še najbolj trpijo.
Ker je uporaba pirotehničnih sredstev zakonsko dovoljena med 26. decembrom in 2. januarjem, moramo v tem času posebej poskrbeti za naše ljubljenčke, da bodo ti čim manj trpeli in doživeli čim manj nesreč v katerih bi se lahko poškodovali. Za neupoštevanje predpisa bomo odšteli od 400 do 1200 evrov.



Vsak lastnik domačih živali ali čuvaj divjih živali bi moral poskrbeti za osnovno zaščito njihovega telesa in duha:
Zavedati se morate, da imajo živali veliko bolj razvite čute kot ljudje, zato vsak pok naredi lahko veliko škodo. V času najhujšega pokanja tako poskrbite, da bo imel vaš ljubljenček prostor, kjer se bo lahko umaknil pred temi zvoki, dobro pa je tudi, da ste v tem času poleg njega in mu pomagate, da čim lažje prenese ves hrup in trušč.
Vendar pa ni hrup edina nevarnost, ki preti ljubljenčkom, posebej psom, ki jih morate voditi na sprehode. V času praznovanj namreč ljudje po tleh mečejo, razbijajo in smetijo z raznimi steklovinami, eksplozivnimi telesi itd.
V tem primeru moramo ljubljenčke rajši peljati na površine kot so travniki, parki, gozdovi ne pa v mesta, na ulice in ceste.



V času pokanja ostanite čim bolj mirni, saj se živali navzemajo energij svojih lastnikov. Če ne boste posvečali pretirane pozornosti hrupu in boste ljubljenčku v tem času ponudili toplo in mehko dlan, v katero se bo lahko skril, boste ravnali prav. Živali tako kot ljudje potrebujejo veliko ljubezni in potrpežljivosti od svojih gospodarjev, posebej v tem času, zato poskrbite, da se boste z njimi več ukvarjali in jim morda dovolili malo posedeti v vašem naročju ali tudi na kavču, da se bodo lažje pomirili.




_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Sara Savnik v mladosti zaradi petarde oglušela


Sara Savnik, ki je naziv miss Universe Slovenije prevzela od lažnive Nine Đurđević, je v otroštvu na lastno pest izkusila posledice pirotehnike.

Tragični dogodek se je zgodil pred osmimi leti, Nina pa se ga še danes živo spomni. "Moja zgodba se je začela 14. 11. 2005 na vlaku proti Mariboru. Med vožnjo sem se učila, ko je v Celju na vlak stopila večja skupina dijakov. Eden izmed njih je še posebej izstopal. In prav ta fant je proti meni na tla v vlaku vrgel petardo, jo brcnil, da je poletela proti moji glavi, in stekel z vlaka. Ker sem se ustrašila, da me bo brcnil v obraz, sem se z glavo obrnila v desno stran, petarda pa mi je počila v neposredni bližini levega ušesa. Zaslišala sem pok, nato pa mi je iz ušesa začela nekaj teči. Čutila sem neznosne bolečine, ob prihodu v dijaški dom me je vzgojiteljica odpeljala v splošno bolnišnico Maribor, kjer sem ostala pet dni, " lepotica za Siol opisuje zadnji dan, ko je dobro slišala.

Od takrat naprej se je spopadala s hudimi bolečinami, slabim sluhom in težavami s koncentracijo. Kot da to ni dovolj, pa se je počutila tudi izločeno iz družbe. "Nekatere sošolke so me v razredu celo izločile ali pa se niso želele pogovarjati z mano, ker so morale govoriti bolj na glas," boleče spomine opisuje Sara.

Po nekaj letih se ji je sluh kljub upanju, da bo nekoč bolje, še poslabšal in ni ji preostalo drugega, kot da na obeh ušesih nosi slušni aparat. Zaradi svojih težav pa se je navadila brati z ustnic in se počasi navadila, da aparatov ne skriva več za spuščenimi lasmi.  



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Odvrnite otroke od nevarnih pirotehničnih izdelkov



Kako boste zavarovali svoje malčke pred uporabo nevarnih pirotehničnih pripomočkov? Petarde so namreč znane po hudih poškodbah predvsem pri otrocih.

Kot prvo vam svetujemo, da se potrudite in malčkom omogočite da občudujejo prelepe rakete in ognjemete. Doma se potrudite, da boste skupaj tudi prižigali ognjemete. Izogibajte se vsakih pripomočkov, ki imajo efekt pokanja ali žvižganja, da otroka odvrnete od teh nevarnejših izdelkov. Vsekakor pa mora biti ognjemet ali raketa prijetno doživetje, ki se ga bo otrok zapomnil ter celo življenje povezoval z družino in prazniki. Včasih je celo dobra šola, da se otrok ustraši petarde, žvižgavca ali česa podobnega. Ali celo, da vidi, da ste se ustrašili tudi vi. Strah je namreč tisto prvinsko, kar pomaga, da kasneje ne segajo po teh izdelkih. Pa najsi se to sliši še tako nenavadno.

Uživajte v prazničnih dneh, ter se izogibajte pokanja in žvižganja. Pa čim lepše ognjemete vam želimo!



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu