POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
5 napak pri organizaciji hladilnika
Avtor Sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek 5 napak pri organizaciji hladilnika 
Temperatura na zgornji polici hladilnika je stabilna, kar je odlično za shranjevanje ostankov kosila ali večerje.

Hladilnik je najboljše mesto za shranjevanje hrane, a tudi tu je treba biti previden. Hladilnik je namreč razdeljen na nekaj temperaturnih območij, ki ustrezajo posameznim živilom. Pravilna organizacija hladilnika tako preprečuje npotrebno kvarjenje hrane (in posledično metanje hrane stran), izgubo energije in denarja.

Kako najbolje organizirati hladilnik? Priporoča se, da je temperatura nenehno nekje med 3 in 5 stipinjami Celzija. Tu pa je 5 napak, ki se jim je nujno treba izogniti, če želite, da bo hrana najbolj optimalno shranjena (in bo torej najdlje zdržala):

1. ostanke kosila in večerje ter sveže namaze shranjujte na zgornji polici hladilnika in ne na dnu, kot pogosto počnemo. Zgornja polica ima najbolj stabilno temperaturo, zato je odlična tudi za začimbe, ki bodo tako dlje časa ostale sveže.

2. Spodnja polica je idealna za shranjevanje surovega mesa, jajc, morskih sadežev in mlečnih izdelkov, ker je tam temperatura najnižja. Pazite, da živila niso preveč blizu drug drugemu, saj se tako bakterije lažje širijo. Poleg tega mora hladen zrak nenehno krožiti, če se živila preveč skupaj, stoji in se segreje, hrana pa se pokvari.

3. Ločeni oddelki na dnu hladilnika so namenjeni sadju in zelenjavi, a pozor - sadje mora biti vedno ločeno od zelenjave. če imate dve ločeni posodi za sadje in zelenjavo, naj bo v enem sadje, v drugem pa zelenjava. določeno sadje namreč oddaja etilen, ki pospešuje gnitje.

5. Na vratih je temperatura najvišja, zato tu shranjujte živila, ki niso lahko pokvarljiva. To so sokovi in voda, nikakor pa niso vrata prostor za shranjevanje jajc (čeprav ima večina hladilnikov prostor za jajca prav na vratih) ali mleka in mlečnih izdelkov.

5. Krompir, čebula in paradižnik so živila, ki ne prenašajo hladilnika. Paradižnik bo dobil nenavadno mokast okus, če ga boste shranjevali na hladnem, tudi krompir bo dobil drugačen okus, če ga imate v hladilniku, podobno velja za čebulo in buče. Zadnji dve živili imata sicer radi hladno mesto, a suho.

 

Če problem pri shranjevanju hrane ni način, kako jo shranjujete, ampak star hladilnik, ki ne dela tako, kot bi si želeli, si v veselem decembru podarite novega (ali pa naj vam ga prinese eden od treh dobrih decembrskih možičkov). Poglejte si pestro izbiro ugodnih hladilnikov v spletni trgovini EnaA.com (http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/).



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Vakuumsko pakiranje živil!



Vakuumsko pakiranje je vse bolj priljubljen način shranjevanja živil, s katerim jim podaljšujemo življenjsko dobo.

Pakiranje živil ima odločilno vlogo v živilski verigi in predstavlja pomemben faktor pri ohranjanju kakovosti in varnosti živil. Embalaža zaščiti živilo pred vplivi okolja, kot so svetloba, kisik, vlaga, mikroorganizmi, insekti, glodalci, prah, mehanske poškodbe itd.



Druge značilnosti  embalaže, ki so pomembne:

označbe, ki natančno informirajo potrošnika o izdelku
praktičnost embalažne enote (lahko odpiranje, ponovno zapiranje, lahko doziranje, segrevanje v mikrovalovni pečici..)
embalaža ne sme vplivati na varnost živil, biti mora relativno poceni, tehnično lahko izvedljiva  in prijazna okolju (možnost ponovne uporabe ali recikliranja).
Embalaža ima že dolgo časa pomembno  vlogo v proizvodnji, zaščiti in ohranjanju kakovosti in varnosti  živil. Zahteve potrošnikov po povečani varnosti, kakovosti in trajnosti pakiranih živil, so posledica modernega načina življenja (uporaba pakiranih predpripravljenih jedi, itd.) silijo proizvajalce, distributerje in trgovce k nenehnim izboljšavam. Trendi zmanjševanja aditivov in konzervansov v živilih še dodatno nalagajo nove funkcije embalaži in načinu pakiranja.



Če se odločite za vakuumsko pakiranje zelenjave boste le tej podaljšali življenje za kar 5x, sicer ne boste preprečili da bi živila počasi izgubljala vitamine in minerale, a to se prav tako dogaja z nepakirano svežo zelenjavo. Organizacija hladilnika je z vakuumskim pakiranjem lahko veliko boljša, da sploh ne omenjamo če se odločite, da vakuumsko zapakirano zlenjavo nato zamrznete - v tem primeru se znebite nadležnih vodnih kristalčkov, prepite hrane in priokusa. Če imate radi zamrznjeno hrano li pogosto zamrzujete zelenjavo potem je vakuumsko pakiranje pravi način za vas.



Tako pakirano meso je obstojnejše in zdrži v hladilniku (na temperaturi do + 5°C) še nekaj dni. Tudi pri zamrzovanju vakuumsko pakirano meso ohrani boljšo kakovost, saj v vrečkah ni zraka. Takšen način pakiranja je zelo primeren tudi za transport, če greste na primer na morje, na potovanje z avtodomom ali na kampiranje. Z vakuumskim pakiranjem se rok uporabe mesa podaljša. Na željo strank meso zapakiramo v več paketov, odvisno od potrebe. Vakuumsko zapakiranega mesa ni treba zamrzovati. Hrani se na temperaturi do + 5°C. Rok trajanja je najmanj 8 dni. Izjemi sta piščančje meso, ki ima rok trajanja  4 dni, goveje meso pa je uporabno do 3 tedne. Če vakuumsko zapakiranega mesa ne porabite v določenem roku, ga še vedno lahko zamrznete. 



Za hiter in enostaven nakup vam priporačamo, da si ogledate izdelke za vakuumsko pakiranje v spletni trgovini enaA.com.

 



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu