![](http://shrani.si/f/23/1C/1Lqx07og/kuhanovino111212.jpg)
Se v veselem decembro radi odpravite na kozarec kuhanega vina in klepet s prijatelji?
Res je, da dišeča dobrota v teh hladnih dneh in večerih, ko temperature nikakor ne sežejo čez ledišče, še posebej paše. A pozor - preveč kuhanega vina vas lahko pripelje v neprijetnosti - in to ne le zato, ker vsebuje alkohol in zaradi tega po nekaj kozarcih ni dobro sesti za volan. V mrazu telo izgublja toploto hitreje, kot jo proizvaja. Prenizka telesna temperatura pa upočasni mišljenje in povzroči težave z gibanjem - v kombinaciji z alkoholom so torej nizke temperature prava past.
Poleg tega alkohol povzroči, da ne občutimo mraza (navidezno nas namreč segreje) in tako ne zaznamo znakov podhladitve. Alkohol namreč širi žile, skozi periferijo se poveča pretok krvi in pride do hitrejšega izločanje toplote, kar pomeni, da bi nas v bistvu moralo še bolj zebsti, pa nas ne, saj nam alkohol povsem zamegli občutek za toploto.
Ne pretiravajte torej s kuhanim vinom na prostem, ampak po kozarcu oz dveh raje nadaljujte s čajem, da e boste vi in vaši kolegi dobro počutili in vsi skupaj varni in zadovoljni prišli domov.
_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!