POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Kako ponovno uporabiti izrabljeno baterijo prenosnega računa
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Kako ponovno uporabiti izrabljeno baterijo prenosnega računa 
Vsako leto uporabniki prenosnih računalnikov skupno zavržejo okoli 50 milijonov litij-ionskih baterij, kar nedvomno močno obremenjuje že tako načeto okolje. Zaradi tega so se inženirji podjetja IBM odločili preveriti, ali lahko izrabljene baterije uporabijo za kakšen drugi namen. Prišli so do spoznanja, da lahko izrabljene baterije prenosnikov brez težav uporabijo kot napajalnik svetilk v primeru izpada električnega omrežja, kar se ponavadi zgodi vsaj nekajkrat letno.

Strokovnjaki raziskovalnega oddelka IBM Research so pri pregledu vzorca zavrženih baterij odkrili, da je kar 70 odstotkov tovrstnih baterij še vedno dovolj zmogljivih, da jih je mogoče uporabiti kot napajalnik za svetilke LED. Z uporabo manjšega elektronskega vezja je strokovnjakom uspelo izdelati celo izjemno zmogljiv napajalnik za svetilke LED, saj avtonomija delovanja ob štiriurni dnevni uporabi znaša kar leto dni. Uporabnost tovrstne zamisli je potrdilo tudi pet uporabnikov iz indijskega mesta Bangalor, ki so v last prejeli prve prototipe novih svetilk.
 
Pri tem velja še omeniti, da strokovnjaki raziskovalnega oddelka IBM Research že preizkušajo novo različico sistema, ki ga prav tako napajajo izrabljene baterije prenosnih računalnikov, a je namenjen javni razsvetljavi. Ni slabo, glede na to, da so bile te baterije že odvržene na odpad kot neuporabne smeti.

Vir: RN


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu