Tudi zelje, sicer zelo priljubljeno hrano tistih, ki bi radi shujšali, lahko uporabljamo v zdravilne namene.
Zelje blagodejno deluje na žlezo ščitnico, poleg tega povečuje spolno dejavnost in celo nastajanje barvil v laseh ter koži. Sveže zelje dokazano pomirja, izboljšuje možganske sposobnosti, odpravlja nemir in živčne motnje.
V ljudskem zdravilstvu je priljubljeno tudi kislo zelje - po kisanju namreč v zelju ostanejo bakterije mlečne kisline, ki lajšajo črevesne težave, priporočajo pa ga tudi kot dieto ob rakavih obolenjih (predvsem pri raku črevesja).
Kislo zelje tudi zmanjšuje količino holesterola v krvi, zato ga je zelo priporočljivo uživati po praznikih, ko največkrat pojemo preveč. Splošno znano je tudi, da kislo zelje omili težave, ki se naslednji dan pojavijo zaradi popitega kozarčka preveč, saj vsebuje veliko vitaminov in vode.
_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.