POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 5 od 5
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
moje pecivo
Avtor Sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Recept: Božični pandoro



Ni ga božiča brez pravega recepta za pandoro kolač, ki ga pripravljajo predvsem v Italiji, vedno bolj pa tudi pri nas.


Sestavine:

15 g svežega kvasa
60 g tople vode
1 žlica rjavega sladkorja
1 rumenjak
50 g moke

Prva zmes:
3 g svežega kvasa
2 žlici tople vode
25 g rjavega sladkorja
200 g moke
1 jajce
30 g masla

Druga zmes:
2 jajci
1 beljak
100 g rjavega sladkorja
200 g moke
1 ščepec soli
1 vanilijev strok

Premaz:
140 g sladkorja

Težavnost: visoka. Čas priprave: 180 minut.

Tehnika priprave pandoro kolača je sestavljena iz več faz. Da bi naredili ta sladki kruh ni potrebna nobena posebna oprema, niti posebne začimbe. Ključna sestavina je čas. Raztopite kvas v topli vodi in mu dodajte sadkor, rumenjak in moko ter mešajte dokler ne dobite gladko rahlo testo. Pokrijte ga s krpo ter pustite na toplem 60 minut, da se volumen poveča 2x. Prva zmes: v pripravljeno toplo posodo denite  kvas raztopljen v topli vodi, sladkor, moko, jajce, maslo ter mesite, da dobite gladko testo, pokrijte s krpo in pustite na toplem 45 minut. Druga zmes: nastrgajte vanilijo, dodajte jajca, beljake, sladkor, moko in sol ter mesite 15 minut, da postane gladko testo. Denite ga v namaščeno posodo ter pokritje in pustite na toplem 60 minut, da se volumen podvoji. Potem testo denite na hladno za 40 minut. Vse tri hlebčke testa denite na pomokan pekač in jih ga enakomerno premažite z maslom ter spojite, prepognite, razvaljajte in ponovno namažite z maslom, testo pokrijte s krpo in pustite 15 minut. Nato ponovite mazanje in prepogibanje. Kalup za pandoro namažite z maslom, pomokajte in vanj denite testo. Vrh pokrijte s krpo in pustite na toplem mestu, dokler testo ne naraste do vrha kalupa - to traja cca 90 minut. Ko je testo naraslo ga denite v ogreto pečico na 170 stopinj in pecite 20 minut, nato zmanjšajte temperaturo na 160 stopinj ter pecite še 10 minut. Potem preizkusite če je pečen z zobotrebcem. Pečen pandoro vzemite iz kalupa, ovijte ga s krpo in pustite da se počasi ohladi. Pred postrežbo ga posujte s sladkornim prahom.



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Recept: Domač paneton

Paneton je klasična italijanska praznična decembrska božično-novoletna sladica.

Sicer ta okusen kolač dobite tudi v trgovini že narejenega, a zakaj ne bi paneton po originalnem receptu spekli kar sami doma?

Sestavine:

400 g moke
150 g suhega sadja (rozine, dateljni, kandirana pomaranča in limonina lupina, suhe fige, marelice)
50 g mandljev
1,5 dl mleka
150 g masla
5 rumenjakov
42 g kvasa
1 žlička sladkorja
1 žlica sladkorja v prahu
ščepec soli
Priprava:

Maslonarežemo na koščke in ogrejemo na sobno temperaturo. Olupljene mandeljne drobno sesekljamo, suho sadje operemo in odcedimo ter sesekljamo. Mleko segrejemo do mlačnega. V skodelici zmešamo kvas, malo mlačnega mleka, sladkor in 2 žlici moke. Na toplem pustimo vzhajati 15 minut. Visok model za kolač s premerom 18 centimetrov namažemo z maslom in potresemo z moko. Zamesimo preostalo moko in mlačno mleko, rumenjake, zmehčano maslo, vzhajan kvas in sol. Pokrijemo in pustimo, da na toplem vzhaja dobro uro. Nazadnje v testo na hitro zamesimo drobno sesekljano sadje in mandeljne. Testo znova pokrijemo in na toplem pustimo vzhajati še 30 minut. Pečico segrejemo na 180° C. Vzhajano testo položimo v pomokan model in pečemo 45 minut pri 180 °C. Pečen kolač vzamemo iz pečice in pustimo stati 5 minut. Nato ga zvrnemo na rešetko in ohladimo. Ohlajen kolač potresemo s sladkorjem v prahu. Enostavno, ni tako?


Dobertek!



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Recept: Kolač Katarina



Poskusite recept za okusen in enostaven kolač z imenom Katarina. Naj vam tekne.


Sestavine:

Testo1:
3 jajca
3 žlice sladkorja
6 žlic mletih orehov
1 žlica moke
1 žlica mlete kave
1/4 pecilnega praška

Testo2:
6 beljakov
100g sladkorja
100 g rozin
150 g sesekljanih orehov
4 žlice piškotnih drobtin
2 žlici zdroba

Nadev:
6 rumenjakov
1 jajce
8+3 žlice sladkorja
250 g masla

Rumenjake stepite s sladkorjem, dodajte počasi orehe, moko, kavo in nato čisto počasi vmešajte še sneg. Pecite priogreti pečici na 180-200 stopinj dokler se ne zapeče. Tako specite iz tega testa 2 tortna oboda. Potem naredite testo2 in sicer iz snega iz beljakov, ki mu dodaste sladkor. V to zmes dodajte rozine, orehe, drobtine in zdrob. Pecite v ogreti pečici in naredite en torten obod. Pri nadevu skuhajte na pari rumenjake z 8 žlicami sladkorja. V hladno penasto zmes nato dodajte mehko maslo ter preostale 3 žlice sladkorja. Nato zložite skupaj prvi tortni obod, nadev, drugi tortni obod, nadev in nato spet prvi tortni obod. Celotno torto premažite z nadevom ali prelijte s čokoladno glazuro.



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
ČIZKEJK V KOZARCU

Cheesecake ali po domače čizkejk je sicer klasična sladica, presna ali pečena, ponavadi v obliki torte. Najbolj znan cheesecake je tisti iz New Yorka, sama pa rada pripravim poenostavljeno verzijo, pri kateri pečice ni potrebno niti vklopiti. Sicer je priporočljivo, da kozarčki s sladico nekaj ur počivajo v hladilniku, vendar, če - tako kot jaz - niste ravno blagoslovljeni s potrpežljivostjo, zadostuje že, če postavite kozarce za pol ure v zamrzovalnik.



Sestavine za 4 osebe
140 g polnozrnatih piškotov, zdrobljenih (lahko jih potolčete kar s kladivom za meso ali pa tolčete s krpo, v kateri imate zavite piškote, po pultu ali mizi)
100 g stopljenega masla
1 žlica rjavega sladkorja
100 ml polnomastne smetane
25 g sladkorja v prahu
200 g kremnega sirčka (sirnega namaza)
100 g dobre temne čokolade (vsaj 64% kakava)
200 g svežih malin
40 g bele čokolade, nalupljene na rezalnik, za dekorcijo

Priprava
Hlajenje sladice ni všteto v čas priprave!
1
Čokolado razstopimo v vodni kopeli (voda naj narahlo brbota, pazimo, da se ne dotika
posode s čokolado).
2
Nadrobljene piškote zmešamo z maslom in rjavim sladkorjem. Pustimo nekaj minut, da se sestavine prepojijo, nato pa zmes razdelimo med kozarce.
3
Zmiksamo polnomastno smetano in sladkor v prahu (miksamo tako dolgo, da smetana
naraste in obdrži svojo obliko). V posebni posodi zmešamo kremni sirček in mu
primešamo stepeno smetano (na roko).
4
Polovico zmesi porazdelimo po nadrobljenih piškotih v kozarcih in jo prelijemo z dvema ali tremi žlicami stopljene čokolade. Umetniški vtis pri tem početju je prepuščen vam. Pustimo, da se čokolada nekoliko ohladi in strdi. Na strjeno čokolado položimo preostanek sirčkaste smetane, dodamo maline in vse skupaj posujemo z ostružki bele čokolade.



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
BREZGLUTENSKA ČOKOLADNA TORTA Z BRANDYJEM

Sestavine za 12 oseb
maslo za namastitev pekača
200 g na koščke narezanega masla
180 g temne čokolade
1 žlička instant kave
2 žlici kakava v prahu
1 ščepec soli
2 žlici brandyja
4 jajca
100 g sladkorja
1 žlička vanilijeve arome
230 g mletih lešnikov
stepena sladka smetana
sveže ali vloženo sadje



1
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Okrogel pekač s snemljivim obodom (premera 22 cm) najprej rahlo namastimo z maslom, potem pa dno in obod pekača obložimo še s papirjem za peko. Čokolado narežemo ali nalomimo na majhne koščke. Kakav presejemo čez drobno cedilo.
2
Na kuhalnik pristavimo kozico z maslom, čokolado, kavo, kakavom, soljo in brandyjem. Na srednji temperaturi počasi segrevamo in mešamo tako dolgo, da se vse sestavine raztopijo in dobimo gladko čokoladno zmes. Kozico odstavimo in počakamo 10 minut, da se čokoladna zmes malo ohladi.
3
Rumenjake, sladkor in vanilijo z električnim mešalnikom stepamo 5 do 7 minut, da dobimo rahlo in penasto svetlo rumeno zmes. V stepene rumenjake najprej vmešamo mlete lešnike, nato pa še ohlajeno čokoladno zmes.
4
Beljake stepemo v čvrst sneg, ki ga z ročno metlico v dveh ali treh obrokih nežno in počasi vmešamo v zmes rumenjakov, lešnikov in čokolade.
5
Testo stresemo v pripravljen pekač. S hrbtno stranjo žlice ali lopatko ga enakomerno razporedimo po pekaču in po vrhu lepo pogladimo. Torto pečemo v ogreti pečici 45 do 50 minut. Pečena je, ko na zobotrebcu, ki ga zapičimo v testo, ni nobenih ostankov, ko ga izvlečemo.
6
Pečeno torto vzamemo iz pečice in pustimo, da se povsem ohladi kar v pekaču. Ko je ohlajena, jo serviramo na lep krožnik ali pladenj, potrosimo s sladkorjem v prahu in razrežemo na poljubno velike kose, ki jih serviramo na krožnike ter postrežemo s stepeno smetano in svežim sadjem.  



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
MALININA GRANITA

Maline niso le sadež z odličnim okusom, ampak so pravi eliksir zdravja in priljubljena sestavina številnih sladic. Čeprav malinino granito lahko pripravimo preprosto le v nekaj korakih, bo z božanskim okusom navdušila še tako zahtevne gurmane.

Sestavine za 4 osebe
4 dl vode
100 g sladkorja
200 g malin
1 žlička vanilije v prahu



Priprava
Priprava malinine granite je zelo preprosta in narejena že v nekaj korakih. Če nimate strojčka za sladoled, jo pripravite v čim bolj plitki posodi.
1
Sladkor in vodo zavremo in premešamo, da se sladkor raztopi. Odstavimo in ohladimo na sobno temperaturo.
2
Maline in vanilijo s paličnim mešalnikom zmiksamo v pire, dodamo sladkorjev sirup in dobro premešamo.
 
3
Zmes prelijemo v mešalnik za sladoled in s tem je granita pravzaprav končana. Če nimamo mešalnika, lahko zmes prelijemo v nizko posodico, da granita čim hitreje zamrzne. Najbolje je, da je v zmrzovalniku vsaj 3 ure, na vsake pol ure pa jo na hitro premešamo z vilicami.
4
Preden granito postrežemo, rob kozarcev pomočimo v limono in nato v beli kristalni sladkor. Granito lahko v kozarce nastrgamo z vilicami, da se oblikujejo kristalčki.



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
[/i][/b]HRUŠKOV SORBET Z INGVERJEM

Sestavine za 6 oseb
90 g sladkorja
300 ml vode
20 ml limoninega soka
750 g svežih hrušk
1 žlička mletega ingverja
2 beljaka



Priprava
Priprava sorbeta je načeloma zelo hitra. Vsaj štiri ure časa pa nam bo vzelo zamrzovanje.
1
Hruške operemo, olupimo, očistimo, jih razpolovimo in odstranimo peške. V kozico stresemo sladkor, limonin sok in vodo. Na nizki temperaturi mešanico počasi segrevamo, da se sladkor popolnoma raztopi. V zmes dodamo hruške. Na zmernem ognju kuhamo 25 minut, da se hruške zmehčajo. Hruške med kuho večkrat premešamo. Kozico odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi. Zmes nato zmešamo s paličnim mešalnikom.
2
Kaši iz hrušk dodamo ingver, dobro premešamo, vlijemo v zamrzovalno posodo, ki jo za dve uri postavimo v zamrzovalnik. Zamrznjeno zmes nato stresemo v večjo skledo ter jo z metlico stepemo, da zdrobimo večje kristale.
3
Iz beljakov stepemo trd sneg, ki ga počasi in previdno zamešamo v hruškino zmrzlino. Zmes ponovno prelijemo v zamrzovalno posodo, ki jo damo nazaj v zamrzovalnik, da se zmrzlina popolnoma strdi.
4
Pol ure pred serviranjem zamrzovalno posodo postavimo v hladilnik. Iz zmrzline oblikujemo kroglice, ki jih postrežemo v kozarcih ali skodelicah.



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
ITALIJANSKI GROZDNI KOLAČ

Sestavine za 8 oseb
olivno olje in moka za pekač
100 g zmehčanega masla
150 g sladkorja
3 jajca
drobno naribana lupinica ene limone
drobno naribana lupinica ene pomaranče
225 ml desertnega vina
175 ml olivnega olja
225 g moke
1 žlička pecilnega praška
200 g belih grozdnih jagod
2 - 3 žlice rjavega sladkorja



Priprava
1
Vino vlijemo v manjšo kozico, ki jo pristavimo na kuhalnik. Vino zavremo in pustimo, da rahlo vre 5 do 10 minut oziroma tako dolgo, da ga v kozici ostane le še 85 ml. Vrelo vino ohladimo.
2
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Okrogel pekač (premera 24 cm) namastimo z olivnim oljem in poprašimo z moko (odvečno moko odstranimo). Grozdne jagode operemo in razpolovimo. Iz polovičk odstranimo semena.
3
V skledi z električnim mešalnikom kremasto umešamo zmehčano maslo in sladkor. V kremasto zmes postopoma, enega za drugim, vmešamo jajca. Ko vmešamo vsa jajca, v zmes vmešamo še limonino in pomarančno lupinico.
4
Ohlajeno vino zmešamo z olivnim oljem. V skledo presejemo moko in pecilni prašek ter obe sestavini dobro premešamo. Na nizki hitrosti v jajčno-masleno zmes izmenično vmešamo moko ter mešanico olja in vina (malo tekočine, 1/3 moke, malo tekočine, 1/3 moke, malo tekočine in 1/3 moke). Ko vmešamo vse sestavine in dobimo gladko testo brez grudic, prenehamo z mešanjem.
5
Testo stresemo v pripravljen pekač in ga enakomerno razporedimo po njem in po vrhu lepo pogladimo. Po testu potrosimo polovičke grozdja in malo sladkorja. Kolač pečemo v ogreti pečici 35 do 40 minut ozirom tako dolgo, da na zobotrebcu, ki ga zapičimo v sredino kolača, ni ostankov testa, ko ga izvlečemo.
6
Kolač lahko postrežemo, ko je še topel, ali pa ga pred postrežbo dobro ohladimo. Ponudimo ga s stepeno smetano ali kepico vanilijevega sladoleda.  



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 5 od 5
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu