POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Izjemna nosilnost dolgih nog
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Izjemna nosilnost dolgih nog 
Kako lahko žirafine ozke noge podpirajo kar 1000 kg težek trup?
Poleg tega, da imajo podaljšane kosti okončin, imajo močno okrepljene suspenzorne ligamente, ki vzdržujejo potrebno trdnost in kostem omogočajo nosilnost.
Ker so suspenzorni ligamenti grajeni in čvrstega veziva in ne iz mišičnega tkiva, za vzdrževanje ne potrebujejo dodatne energije, ki je potrebna za mišično delo. Ti ligamenti imajo tudi funkcijo vzdrževanja stabilnosti sklepov in preprečujejo prekomerno iztegnitev le teh.



Za testiranje moči nog žirafe so znanstveniki uporabili noge poginulih žiraf iz živalskih vrtov oziroma evtanaziranih žiraf iz različnih vzrokov nepovezanih z raziskavo. Noge so postavili v okvir in nad vsako nogo je deloval pritisk v vrednosti 250kg, torej tolikšne teže, ki jo mora običajno podpirati vsaka noga. Vse noge so ostale čvrste in pokončne ter so uspešno zdržale pritisk teže brez pomoči mišic, premagale so celo večje teže.

Menijo, da so v procesu evolucije bili prav suspenzorni ligamenti tisti, ki so žirafam omogočili, da so žirafe lahko dosegle takšno velikost in težo, kot jo imajo te velikanske, dolgonoge živali danes.



Žirafe so najvišje živali na svetu. Samci lahko dosežejo višino več kot 5,5 m, njihove noge, pa same merijo kar 1,8 m. Medtem ko so človeške dlančne in tarzalne kosti kratke, so te kosti pri žirafi podaljšane in predstavljajo kar približno polovico dolžine celotne okončine.  



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu