POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Kaj me je naučil maček Grdobec
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Kaj me je naučil maček Grdobec 
Vsi v mojem stanovanjskem naselju so poznali Mačka Grdobca, ki je živel le za troje: borbe z ostalimi mački, brskanje po smetnjakih in za ljubezen. Kombinacija teh treh strasti ter dejstvo, da je živel zunaj, je pustila posledice na Mačku Grdobcu. Tam, kjer bi moralo biti desno oko, je zijala le luknja, tam, kjer bi moralo biti desno uho, ni bilo ničesar. Njegova leva, nekoč zlomljena tačka, je bingljala pod nenavadnim kotom. Bil je sivo- tigrast maček, prekrit z že zaceljenimi ranami po glavi, vratu in prsih. Vsakega, ki je videl Mačka Grdobca, je prešinila ista misel: “Ta maček je GRD!” Otroci so bili opozorjeni, da se Mačka Grdobca ne smejo dotikati, odrasli so vanj metali kamenje, ga preganjali z nogami ali vodo vsakič, ko se je želel približati kateri izmed hiš. Odziv Mačka Grdobca pa je bil vedno enak. Če so proti njemu usmerili vrtno cev, je negibno stal, čeprav premočen do kože. Stal je, dokler se ni človek naveličal. Če so proti njemu metali kamenje, je svoje telo zvil ob noge človeka, ki ga je kamenjal. V znak hvaležnosti. Kadarkoli je zagledal otroka, ki se mu je posmehoval, je pritekel in svojo glavo porinil proti otrokovim rokam, proseč ljubezni. Če ga je kdo po čudnem naključju le vzel v naročje, se je oklenil majice, uhanov oziroma vsega, česar se je lahko oprijel in zadovoljno predel.

Nekega dne se je Maček Grdobec zapletel v borbo s sosedovimi huskiji in njegove krike sem slišal v svoje stanovanje. Pohitel sem mu na pomoč, a očitno je bilo, da se je življenje Mačka Grdobca iztekalo. Ležal je v krvi, s polomljenimi nogami in čudno zvito hrbtenico. Zevajoča rana je bila vidna preko celotnega prsnega koša. Privzdignil sem ga in se z njim v naročju odpravil proti domu. Slišal sem hropenje in nežno hlastanje za zrakom, čutil sem še njegovo zadnjo borbo. Ko sem pomislil, da ga moj objem grozovito boli, sem začutil poznan pritisk njegovih šapic in zvok Grdobčevega predenja. Maček Grdobec, v strašnih bolečinah, umirajoč, je skušal sesati moje uho. Privil sem ga k sebi in zagledal rumeno oko, kako strmi vame. Tudi v največji bolečini je ta nikogaršnji maček prosil le za malo pozornosti in usmiljenja.

V tistem trenutku sem pomislil, da je Maček Grdobec najlepše in najbolj ljubeče bitje, kar sem jih kdaj videl. V nobenem trenutku me ni skušal ugrizniti ali me opraskati, le gledal me je zaupljivo s svojim rumenim očesom.

Še preden sem uspel priti do svojega stanovanja, je Maček Grdobec umrl. Z njegovim negibnim in izmaličenim telesom sem sedel na stopnicah še dolgo časa in razmišljal o tem, kako je lahko to nikogaršnje, smrdljivo in pohabljeno bitje spremenilo moj pogled na čistost duše, na pojem popolne ljubezni, ki kljub krivicam ne obsoja. Maček Grdobec me je naučil več o požrtvovalnosti in sočutju kot na tisoče knjig, ki sem jih prebral. Naučil me je bolje kot vsa predavanja, ki sem jih obiskal in zato mu bom vedno hvaležen. Bil je prestrašen navzven, a jaz sem bil prestrašen navznoter. Prišel je čas, da odidem naprej in se naučim ljubiti pristno ter globoko. Veliko ljudi si želi bogastva, uspeha, priljubljenosti, lepote, a jaz … Jaz si želim biti Maček Grdobec.

 



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu