POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Stroški so lahko večji kot pričakujete!
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Stroški so lahko večji kot pričakujete! 
Nakup s kartico je lahko v nekaterih primerih večji kot bi to pričakovali. Provizija je lahko zelo visoka, tudi nekaj več kot trinajst evrov! Preverite v prispevku!



Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so opisali primer svojega člana, ki je na pošti prevzemal pošiljko. Ko je ugotovil, da pri sebi nima gotovine, je nakup plačal s kartico, tako kot v vsaki drugi trgovini. Ko je nekaj dni kasneje na bančnem izpisku opazil neznano provizijo v znesku 1,67 evra, je poklical na pošto. Tam so mu prijazno razložili, da pravzaprav ni opravil plačila s kartico, ampak je dvignil gotovino na POS-terminalu. Pri tem so ga tudi opozorili na napis, ki je nameščen ob vsakem okencu, kjer je takšna transakcija možna: "S plačilnimi karticami je prek POS-terminala možno samo izplačilo (dvig) gotovine. Za dvig gotovine lahko izdajatelj kartice zaračuna provizijo."

Opisani primer je ena najpogostejših pritožb glede plačil, ki jih dobijo na ZPS, pojasnjujejo. Potrošnika razjezi, da mora za navadno plačilo s kartico plačati zajetno provizijo (pred nekaj meseci je njihova članica za takšen "dvig gotovine" nevede odštela celo 13,10 evra), pri tem pa na to ni posebej opozorjen. Na Pošti Slovenije seveda trdijo nasprotno in se pri tem sklicujejo na prej omenjeno opozorilo ob poštnem okencu, ki pa ga potrošnik ob z različnimi prodajnimi artikli bogato obloženih policah mimogrede spregleda.

Se Pošta Slovenije, sicer monopolist v državni lasti, na nekorekten način bogati na račun državljanov? Nikakor ne, so odgovorili ZPSju, saj ceno nadomestila določa banka, izdajateljica potrošnikove kartice. In dodali, da svoje zaposlene tudi dodatno usposabljajo, kako stranke informirati o stroških plačila s kartico.

Ampak zakaj Pošta Slovenije kot veliko podjetje s 6.000 zaposlenimi in 556 poslovalnicami (v nekaterih od teh deluje tudi Poštna banka) ne omogoči potrošnikom, da bi svoj nakup plačali s kartico na POS-terminalu, kot to zmore vsaka trgovinica na vogalu? Že kratek pregled sporočil o tej temi na internetu pokaže, da ta praksa potrošnike razburja že nekaj let.

Na Pošti odgovarjajo, da kartična plačila "že" uvajajo, za začetek sicer le v petih poslovalnicah, niso pa jim želeli pojasniti, kdaj jih lahko pričakujemo tudi v drugih. Obstaja torej možnost, da bo v prihodnje v poštnih poslovalnicah manj slabe volje. Do takrat pa pri ZPS vsem priporočajo, naj pred plačilom s kartico na poštnem okencu naprej povprašajo o morebitnih stroških in se po potrebi raje odpravijo po gotovino k najbližjemu bankomatu.



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu