POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Vigor športna vadba za seniorje
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Vigor športna vadba za seniorje 
Senior vadba

Zmanjšanje gibčnosti, moči, pojav kroničnih bolečin, ki pogosto pridejo z leti, niso samo rezultat staranja, ampak so najpogosteje posledica psihofizične neaktivnosti. Čeprav drži, da se s staranjem pojavijo tudi nekatere spremembe tkiv, ki lahko vplivajo na slabše počutje, jim z redno vadbo lahko učinkovito kljubujemo.



Telesno neaktivni ljudje hitreje izgubljajo mišično maso, slabi jim ravnotežje in koordinacija, gibljivost ter vzdržljivost. Posledica slabšanja motoričnih sposobnosti je zmanjšana kvaliteta življenja in izguba samostojnosti.

Raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje RS (Gabrijelčič Blenkuš 2010) so pokazale, da je v Sloveniji kar tri petine starostnikov neaktivnih. Največji upad športno aktivnih pa beležijo po 65. letu.

Koristi vadbe v zrelih letih
Zdrav življenjski slog je eden najpomembnejših dejavnikov pri staranju. Številne raziskave so pokazale, da lahko že majne spremembe življenjskega sloga izrazito povečajo vitalnost – in to v vseh starostnih obdobjih.

Ključna področja za uvajanje sprememb so prehrana, gibanje ter počitek in sprostitev. Prej ko zakoračimo po poti zdravega življenjskega sloga, prej bomo začeli kljubovati procesom telesnega in mentalnega propadanja.

Aktivni starostniki imajo manjše tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, visokega krvnega tlaka, osteoporoze, sladkorne bolezni in tudi nekaterih oblik raka. Njihove mišice in kosti so močnejše, imajo večjo pljučno kapaciteto, boljše ravnotežje, koordinacijo, so bolj vzdržljivi in lažje opravljajo vsakodnevna opravila.

Telesna dejavnost izboljšuje tudi razpoloženje, zmanjšuje pojavnost depresij, izboljšuje samopodobo in zmanjšuje stres.  Zanimiva je ugotovitev, da gibanje pomaga tudi pri izboljšanju kognitivnih sposobnosti. V neki raziskavi, kjer so s pomočjo MRI naprave merili količino možganskega tkiva pri odraslih starih 55 let in več, so ugotovili, da imajo najbolj aktivni posamezniki tudi največ možganskega tkiva (Weil 2015).

Z vključitvijo v skupinsko vadbo se seniorjem lahko bistveno izboljša tudi družabno življenje;  vzpostavijo nove prijateljske odnose, širijo svoje socialno omrežje ter vzdržujejo medgeneracijske stike.

Kaj je Vigor Senior vadba?
Vigor Senior je za starejšo populacijo prilagojen način vadbe in skrbi predvsem za funkcionalnost telesa v zrelih letih: za učinkovitost srčno-žilnega sistema, moč,  gibljivost pa tudi za ravnotežje in koordinacijo. Vigor Senior vadba je primerna za vse, moške in ženske, ne glede na predhodno aktivnost in trenutne sposobnosti.

Vodijo jo zabavni, prijazni, izkušeni ter seveda strokovno usposobljeni trenerji, kar zagotavlja varnost, maksimalno učinkovitost in zanimivost programa.

Kako začeti?
Star kitajski pregovor pravi: Najboljši čas za zasaditev drevesa je bil pred dvajsetimi leti, drugi najboljši čas pa je danes! Tako velja tudi za vadbo. Nekaterim posameznikom predstavlja gibanje prav poseben izziv, še posebej, kadar želijo začeti z gibanjem po večletni neaktivnosti.

Še enkrat: redna telesna aktivnost izboljša razpoloženje, zmanjša stres, izboljša vsesplošno počutje, poveča lahko mišično maso oz. zmanjša atrofijo, posledično izboljša še ravnotežje in koordinacijo, zmanjša možnost padcev ter tako bistveno izboljša kvaliteto življenja. Ti razlogi bi morali biti več kot zadostna motivacija za gibanje.

Za posameznike z zdravstvenimi težavami je priporočljivo, da se predhodno posvetujejo s svojim zdravnikom, trenerja pa obvestijo o morebitnih težavah. Prav tako med samo vadbo obveščajo trenerja o svojem počutju. Trener vadbo prilagodi posamezniku in njegovim specifikam.

Začnite počasi, nihče vam ne bo očital, če boste trenirali s svojim tempom. Držite se zastavljenega urnika in se osredotočite na kratkoročne cilje.  Biti stalno telesno aktiven je ena izmed najbolj zdravih in učinkovitih stvari, ki jih lahko naredite zase!

Urška Kokelj



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu