POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Zaradi interneta odtujenost v družinah
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Zaradi interneta odtujenost v družinah 
Način, kako posamezniki živijo svoje digitalno življenje, ima velik vpliv na družinske odnose, ugotavlja nova raziskava inštituta iconKids & Youth in Kaspersky Laba, v kateri je sodelovalo okoli 3.700 družin iz sedmih držav. S tem ko ljudje vse več časa preživijo na spletu, petina staršev in otrok pravi, da so internet in povezane naprave razlog za napeto vzdušje v družini.

Če so bili nekoč starši prvi naslov za otroke pri iskanju odgovorov na vprašanja in za nasvete, dandanes kar četrtina staršev (23 odstotkov), sodelujočih v raziskavi, poudarja, da njihovi otroci raje za odgovore pobrskajo po spletu kot da bi se pogovorili z njimi. Skoraj polovica staršev (42 odstotkov) ni prijateljev svojih otrok po družbenih omrežjih, 18 odstotkov jih je v raziskavi povedalo, da bi se zaradi takšnega prijateljstva njihovi otroci počutili neprijetno. Petina staršev (21 odstotkov) in otrok (22 otrok) je izpostavila, da lahko internet povzroči napetost v družini, najbolj zaskrbljujoče pa je, da tretjina staršev (31 odstotkov) verjame, da jih internet odtuji od svojih otrok.



Pri dveh tretjinah sodelujočih družin v raziskavi člani souporabljajo družinski računalnik. Posledično se tretjina staršev (31 odstotkov) pritožuje, da so njihovi otroci na povezani napravi nekaj uničili ali jo med brskanjem po spletu okužili z virusom (30 odstotkov). Četrtina (24 odstotkov) staršev je tudi morala plačati za nekaj, kar so njihovi otroci naročili ali prenesli s spleta. Na drugi strani 13 odstotkov otrok trdi, da so starši poškodovali napravo, 16 odstotkov pa jih potoži, da so starši pomotoma celo izbrisali nekaj njihovih podatkov.

Janice Richardson, starejša svetovalka pri Evropski šolski mreži pojasnjuje: "Četudi postaja internet razlog za nesoglasja v nekaterih družinah, nedavna študija Skupnega raziskovalnega centra Evropske komisije kaže na nov trend. Pri tem bratje in sestre ter drugi člani razširjene družine zavzemajo veliko večjo vlogo pri spletnih aktivnostih otrok. To ni presenetljivo, saj otroci iščejo pomoč pri posameznikih, ki bi jim lahko pomagali odpraviti določeno tehnično napako, jim svetovali o obisku strani in varnostnih orodjih ter zagotovili objektivne odgovore na občutljiva vprašanja. To kaže na pomembnost staršev in skrbnikov, da razvijajo svoje tehnične kompetence, s svojimi otroki gradijo zaupanja vredne odnose, dorečejo osnovna pravila za uporabo interneta in naprav ter se tako izognejo nesoglasjem. Hkrati bi morali tudi ponudniki programske opreme in družbenih omrežij stremeti k razvoju družinam bolj prijaznih spletnih orodij."

Andrei Mochola, vodja oddelka varnostnih rešitev za končne uporabnike pri Kaspersky Labu pa je mnenja, da se s preživljanjem vse več časa na spletu spreminja tudi dinamika v družinskih odnosih. "Pomembno je, da družine ohranjajo dialog o tem, kako zaznati in se odzvati na morebitne nevarnosti. Starši in otroci naj tudi skupaj določijo osnovna pravila o vedenju v digitalnem svetu. Prav tako je pomembna zavzetost za zagotovitev zaščite na spletu," je dejal Mochola.



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu