POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Kloni najbolj znane ovce
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Kloni najbolj znane ovce 
Kloni najbolj znane ovce na svetu so zdravi in živahni



Štiri genetsko identične kopije svetovno znane klonirane ovce Dolly, ki je zaradi zdravstvenih težav poginila leta 2003, so stare devet let, zdrave in živahne, so rezultati raziskave, ki so jo objavili danes, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Debbie, Denise, Dianna in Daisy, ki veljajo za Dollyjine identične sestre, čeprav so se rodile 11 let kasneje, so dokaj dobrega zdravja, so sporočili znanstveniki, ki so na njih preučevali možnost, ali lahko živalski kloni živijo dolgo in zdravo življenje. Četverčke ovac so znanstveniki ustvarili iz iste celice mlečne žleze kot Dolly, ki je bila prvi klonirani sesalec z uporabo tehnike SCNT, somatskega celičnega nuklearnega transferja (SCNT). Doslej ni znano, da bi s pomočjo te tehnike klonirali človeka.
Dolly, ki se je skotila pred 20 leti, 5. julija 1996, je zbolela za artritisom kolena, ko je bila stara pet let, in poginila pri šestih letih zaradi progresivne pljučne bolezni: dočakala je približno polovico pričakovane dobe ovčje pasme Finn-Dorset. Njena smrt je vzpodbudila trditve, da so kloni podvrženi boleznim in prerani smrti. Tudi pri kloniranih laboratorijskih miših so sicer doslej ugotovili nagnjenost k debelosti, diabetesu in prezgodnji smrti.
Kevin Sinclair z univerze v Nottinghmau in skupina znanstvenikov so zato izvedli medicinske teste na štirih dollyjevkah, ki so se skotile julija 2007, in še devetih drugih kloniranih ovcah. Pri vseh trinajstih so ugotovili, da kljub "napredovani starosti" nobena nima diabetesa in imajo normalen krvni pritisk. Nekatere imajo blag osteoartritis, ena pa zmerno obliko bolečin, kar sicer ni neobičajno za ovce njihovih let. Nobena od ovc pa ne šepa, tako kot je Dolly.
Kot so poudarili znanstveniki, so ti rezultati "očarljivi" in kažejo, da ni dolgoročnih škodljivih učinkov SCNT na zdravje odraslih potomcev.



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu