POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Župnija Javorje praznovala 140. obletnico
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Župnija Javorje praznovala 140. obletnico 
Z razstavo Petra Jovanoviča, sveto mašo in druženjem zaokrožili farno žegnanje ...

Župnija Javorje je ta konec tedna praznovala 140. obletnico. Vrhunec praznovanja je bila slavnostna nedeljska sveta maša, ki jo je daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore, krajani in obiskovalci pa so se pod šotorom na dvorišču župnišča ob pogovoru in kulturno-zabavnem programu družili še v pozno popoldne. Že v petek, 2. septembra pa je bilo v prostorih telovadnice Podružnične osnovne šole Javorje odprtje razstave slik domačega samorastnika Petra Jovanoviča, čigar novejša risarska dela so vsebinsko naravnana na poezijo Alojza Grozdeta, mučenca iz sovraštva do vere, dijaka, člana Marijine kongregacije in Katoliške akcije. Gre za četrto umetnikovo razstavo v domačem kraju, sicer pa je samostojno razstavljal blizu stokrat.
»Najtežje je razstavljati doma, pred domačimi ljudmi,« je povedal skromen in tih umetnik Peter Jovanovič. Za presenečenje večera je v imenu župnije Javorje poskrbel Zvone Možina, ki je zbrane seznanil, da je imel Peter prvo samostojno razstavo pred natančno petimi desetletji, na isti dan, isti datum, isto uro, le da je bila v bližnji Škofji Loki in ne domačih Javorjah. V kulturnem programu so sodelovali flavtistka Andreja Turk in Javorski pevci, razstavo je na pot pospremil Boštjan Soklič, kustos Loškega muzeja, odprl pa Franci Petrič, urednik tednika Družina. Zbrane je nagovorila tudi dr. Milena Alič, ki je ob praznovanju 140. obletnice Župnije Javorje pripravila spominsko publikacijo na več kot tridesetih straneh. Orisuje zgodovino poselitve in upravne ter cerkvene ureditve, ustanovitev same župnije Javorje leta 1876, omenjeni pa so tudi vsi župniki v Javorjah in razvoj župnije v njihovem času. Tako izvemo, da je bil prvi župnik v Javorjah Matevž Jereb, petnajsti po vrsti pa je Ciril Istenič, ki je v raj pod Blegošem prišel leta 2007.



Na angelsko nedeljo pa je v Javorjah žegnanje, ki ga je letos zaznamovala še okrogla obletnica župnije. Slovesno sveto mašo je daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore, udeležila sta se je tudi poslanec v Državnem zboru Žan Mahnič in župan Občine Gorenja vas – Poljane Milan Čadež. Na pobudo domačega župnika Cirila Isteniča je nadškof Zore izročil priznanje za 40 let igranja na cerkvene orgle Janezu Dolencu, ki je z orgelsko spremljavo cerkvenega petja začel že kot desetletni fantič.

Javorska fara ima dolgo in bogato zgodovino. Pred šestimi leti je praznovala 300 letnico posvetitve župnijske cerkve, pred tremi leti je Prostovoljno gasilsko društvo Javorje praznovalo 60. letnico, lani je minilo 110 let od začetka delovanja osnovne šole v Javorjah, včeraj je bilo praznovanje 140. letnice župnije Javorje. Pri omembi okroglih obletnic se krajani z veseljem spominjajo tudi praznovanja 60. rojstnega dne in godu domačega župnika Cirila Isteniča leta 2011 in njegovo srebrno mašo julija pred dvema letoma. Tudi ta pravo gostilno imajo v Javorjah, šolo, vrtec, številna društva, umetnike, kapelice, križe, lepo urejeno pokopališče, župnišče in tri obnovljene, vzdrževane in obiskane cerkve. Cerkev sv. Tilna v Javorjah, cerkev sv. Brikcija v Četerni Ravni in cerkev sv. Valentina na Jarčjem Brdu.

V bogatem kulturnem programu po maši so sodelovali Mežnarjevi ljudski godci, domači plesalci s folklornimi plesi, dramski igralec Gregor Čušin, Blegoške sinice, Oratorijski zborček, mladi harmonikarji Nejc Božnar, Matej Oblak in Blaž Oblak, z venčkom Avsenikovih viž pa sta praznovanje sklenila Tanja Zavašnik in Blaž Kokelj. Prireditvi je povezovala Saša Pivk Avsec.

Da so Javorci složni ljudje, pripravljeni sprejeti vsakogar in ga pogostiti, se je še enkrat več izkazalo na krajevnem praznovanju, ko so se mize šibile pod domačimi dobrotami. Župnijski pastoralni svet in župnik Ciril Istenič pa so poskrbeli, da bo praznovanje 140. letnice župnije Javorje vsem ostalo v večnem spominu.



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu