POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Dunajski valček praznuje 150 let
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Dunajski valček praznuje 150 let 
Delo Johanna Straussa mlajšega „Na lepi modri Donavi“ je pojem dunajskega valčka, neuradna avstrijska himna in velja za eno najpogosteje igranih glasbenih del na svetu.



Ob častitljivi 150. obletnici bo v Dunajski knjižnici v mestni hiši brezplačno na ogled dunajskemu valčku posvečena razstava, ki bo odprta vse do 12. maja 2017.

Med najprepoznavnejše dunajske izvozne artikle nedvomno sodi dunajski valček, natančneje skladba „Na lepi modri Donavi“, op. 314, izpod peresa Johanna Straussa mlajšega. Skladatelj jo je datiral v zimske mesece leta 1866. Prva izdaja za klavir je izšla 15. februarja 1867 na dan njene premiere, kar je bilo za tisti čas zelo neobičajno. Razlog za to je bil zelo velik interes, ki tudi danes ne pojenja. Sledili so številni ponatisi, tudi v tujini, predelave za najrazličnejša glasbila in zasedbe, virtuozne parafraze kot tudi citati v delih drugih skladateljev in Straussa samega.

Ta kompozicija je obvezen del tako tradicionalnega novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov kot dunajskega Opernega plesa, zasledimo jo v mnogih filmih, revijah, plesnih in gledaliških predstavah, romanih in celo strokovni literaturi. Ob 150. jubileju tega dela bo v Dunajski knjižnici v mestni hiši od 7. decembra 2016 do 12. maja 2017 brezplačno na ogled razstava posvečena nastanku, širjenju in vplivu te klasične umetnine.



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu