POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Poceni telefoni kradejo vaše osebne podatke
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Poceni telefoni kradejo vaše osebne podatke 
Podjetje Kryptowire, ki se ukvarja z digitalno in mobilno varnostjo, je pred kratkim proizvajalce poceni pametnih mobilnih telefonov spravilo v precej nelagoden položaj. To je namreč s posebno analizo delovanja poceni telefonov prišlo do spoznanja, da so ti opremljeni z vohunsko programsko opremo. Za to je bilo »krivo« kitajsko oglaševalsko podjetje AdUps, ki je brez dovoljenja lastnikov pametnih mobilnih telefonov prejemalo osebne podatke uporabnikov.

Vohunsko programsko opremo so varnostni strokovnjaki podjetja Kryptowire najprej odkrili v pametnem mobilnem telefonu BLU R1 HD, ki ga je pred razkritjem ekskluzivno prodajala spletna trgovina Amazon. Ta naj bi bila prisotna še v pametnih mobilnih telefonih ZTE in Huawei za ameriški trg, čeprav slednji to kategorično zanikajo: »Huawei smatra zasebnost in varnost svojih uporabnikov zelo resno. S tem namenom vestno varuje zasebnost in varnost uporabnikov telefonov Huawei. Družba, omenjena v tem poročilu ni na seznamu odobrenih dobaviteljev Huaweija in z njimi nikoli niso izvedli nobene oblike poslovanja.«
Prednaložena vohunska programska oprema, ki je seveda delovala prikrito, je beležila osebne podatke uporabnikov, kot so na primer telefonske številke v imeniku, lokacijski podatki uporabnika, vsebina SMS sporočil, dnevnik klicev in podobno. Poleg tega je zlonamerna koda poskrbela za pošiljanje sporočil na oddaljene kitajske strežnike.
 
Kitajsko podjetje AdUps je z zbranimi podatki seveda analiziralo navade uporabnikov in pomagalo kitajskim proizvajalcem telefonov prilagajati oglase in marketinške akcije naprav posameznikom, pri tem pa je služilo mastne denarce. Verjamemo, da bo izšel natančen seznam podjetji, ki so prednameščala vohunsko programsko opremo podjetja AdUps in delovala v škodo uporabnikov.

Vir: RN
Video: https://www.youtube.com/watch?v=gd_kfU0tCeQ


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu