POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Uporabniki WhatsAppa vas lahko okužijo z zlonamerno kodo!
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Uporabniki WhatsAppa vas lahko okužijo z zlonamerno kodo! 
WhatsApp je med uporabniki pametnih mobilnih telefonov, tabličnih računalnikov in drugih mobilnih naprav nadvse priljubljen, saj ga skupno uporablja že več kot ena milijarda posameznikov. Uporabniki preko nje namreč dnevno opravijo kar 100 milijonov klicev oziroma v povprečju kar 1100 klicev na sekundo. To niti ne preseneča, saj lahko preko nje popolnoma brezplačno komunicira ogromno ljudi, ki morda živijo v tujini, daleč stran od svojih domačih ter ljudi, ki vsak dan potujejo med različnimi državami.

Zaradi priljubljenosti programske opreme WhatsApp je bilo seveda le še vprašanje časa, kdaj se bodo zanj »ogreli« tudi nepridipravi. Ti so namreč odkrili način, kako priljubljeno mobilno programsko opremo uporabiti za okužbo pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov. Na novo nevarnost je pred kratkim indijske uporabnike opozoril indijski portal International Business Times, verjamemo pa, da se bo tovrstna praksa okužbe mobilnih naprav kmalu razširila povsod po vsem svetu, in seveda je le vprašanje časa, kdaj bomo novi nevarnosti izpostavljeni tudi slovenski uporabniki WhatsAppa.
Kako se lahko okužite?
Nepridipravi zlonamerne kode preko priljubljene storitve WhatsApp širijo s pomočjo okuženih datotek s končnicami .xls, .doc in .pdf, ki vsaj »navzven« izgledajo povsem legitimno. Ko pa uporabnik klikne na okuženo datoteko, se njegov pametni mobilni telefon ali tablični računalnik Android okuži z zelo nevarno škodljivo programsko kodo. Nepridipravi lahko namreč preko nje pridejo do osebnih in občutljivih podatkov uporabnikov, kot so uporabniška imena, gesla, številke PIN, številke shranjenih kreditnih kartic in podobno.

Kako se lahko zaščitimo?
Čeprav zelo nevarna zlonamerna koda trenutno ogroža le uporabnike priljubljene storitve WhatsApp in mobilnih naprav Android v Indiji, dodatna previdnost ne bo odveč, saj smo uporabniki v prvi vrsti tisti, ki lahko okužbo preprečimo. Zaradi tega vam priporočamo, da na priljubljeni aplikaciji WhatsApp ne odpirajte datotek, ki vam jih pošiljajo neznane osebe. Poleg tega poskrbite, da je vaš mobilni operacijski sistem Android na pametnem mobilnem telefonu in tabličnem računalniku posodobljen (v kolikor je posodobitev na voljo), vedno pa imejte nameščeno, posodobljeno in aktivirano mobilno protivirusno zaščito. Ta vas bo rešila marsikatere nevšečnosti, saj je večina mobilnih zlonamernih kod pripravljenih za Android, saj so predvsem starejše različice Android polne varnostnih ranljivosti, proizvajalci pametnih mobilnih telefonov pa pogosto uporabnikom ne zagotavljajo nadgradenj, saj naj bi bilo to za njih predrago.

Vir: RN
Video:  https://www.youtube.com/watch?v=jNv6n-UbqgY


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu