Sestavine: gos, težka 3,5 do 4 kg, 500 g jabolk, 100 g rozin, 250 ml rdečega vina, 250 ml kisle smetane, žlica gustina, majaron, sol, poper.
Gos oplaknemo s hladno vodo in osušimo. Natremo jo s soljo, poprom in z majaronom. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Jabolka narežemo na kocke, dodamo rozine in gos nadevamo.
Nato jo zašijemo in s prsmi navzdol položimo v pekač. Zalijemo s 0,25 l vode in postavimo v segreto pečico. Pečemo dve uri. Med dušenjem gos prelivamo s sokom, ki nastane med pečenjem. Po eni uri gos obrnemo in jo na več mestih prebodemo s šivanko. Ko je gos pečena, jo narežemo in prelijemo z omako, v katero smo vmešali kislo smetano, vino in gustin.
_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.