POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
3 razlogi, zakaj raje takoj opustite vatirane palčke
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek 3 razlogi, zakaj raje takoj opustite vatirane palčke 
Nedavno objavljene smernice Ameriške akademije za otorinolaringologijo odsvetujejo zelo priljubljeno razvado: čiščenje ušesnega kanala z vatiranimi palčkami. Preberite, zakaj.

Sluhovod se čisti sam in ne potrebuje »vzdrževanja«. Ušesno maslo nastaja v globoko sluhovodu in potuje navzven. Če menite, da ga boste odstranili z vatiranimi palčkami ali preprečili njegovo nastajanje, se motite.

Vtikanje bombažnih palčk v uho lahko poškoduje ušesni kanal ali bobnič ter potisne ušesno globoko v notranjost sluhovoda, zaradi česar lahko pride do občutka pritiska v ušesu in slabšega sluha. V najslabšem primeru lahko kopičenje ušesnega masla v bližini bobniča povzroči zelo boleče vnetje ušesa.

Zmotno je mišljenje, da je ušesno maslo odraz slabe higiene. Ušesno maslo nastaja z razlogom in ima številne funkcije: ujame umazanijo in prah, da ne prodreta globoko v uho, vlaži kožo v notranjosti ušesa, absorbira odmrle kožne celice in preprečuje vdor bakterij in mikroorganizmov. Nekateri ljudje imajo več ušesnega masla, drugi manj. Na njegov nastanek vplivajo narodnost, starost, okolje in celo prehranske navade.

Kopičenje ušesnega masla lahko povzroči težave. Če se to zgodi, stopimo do zdravnika, ki nam bo najverjetneje predpisal kapljice, ki ga bodo raztopile, topel tuš pa odplaknil.


_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu