POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Naprava, ki lahko bere vaše misli
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Naprava, ki lahko bere vaše misli 
Vsi smo si zagotovo kdaj zaželeli, da bi lahko prebrali človeške misli, toda znanstveniki ameriškega tehnološkega inštituta Massachusetts Institute of Technology (MIT) to lahko resnično počnejo. Zasluge za to gredo miniaturni napravi, imenovani AlterEgo. Ta lahko namreč v kar 92 odstotkih primerov natančno ugotovi, kaj določena oseba misli oziroma želi povedati.

Naprava AlterEgo je videti kot običajna naprava, sestavljena iz slušalk in mikrofona, čeprav mikrofonu podobna naprava oziroma senzor spremlja signale, ki potujejo od možganov vse do čeljusti. Na ta način lahko novost brez večjih težav prepozna, kaj določena oseba želi povedati. Poleg »branja misli« pa lahko naprava tudi odgovori na postavljena vprašanja uporabniku in to brez potrebe, da bi uporabnik pri tem sploh odprl usta, saj njegov odgovor preprosto »razbere«.

S pripravo naprave AlterEgo so ameriški znanstveniki dokazali, da je mogoče ustvariti računalniško platformo, ki povezuje človeka in napravo na način, ki spominja na razširitev človeške zavesti. Novost naj bi prišla prav na marsikaterih področjih, kjer je komunikacija med ljudmi otežena. Med njimi najdemo okolja, kjer je prisoten močan hrup, kot na primer na letališki ploščadi ali v tovarni, kjer je komunikacija sicer nujna, vendar poteka brez zvoka ali govora.

Kot kaže, naprava AlterEgo trenutno še ni nared za vsakdanjo uporabo. Znanstveniki namreč želijo najprej izboljšati algoritem, in sicer na način, da bo lahko še z večjo natančnostjo prepoznal misli. Takoj za tem pa verjamemo, da se bo novost pojavila tudi v obliki, namenjeni za komercialne namene, zanimanje zanjo pa bi moralo biti visoko.

Vir: RN
Video: https://www.youtube.com/watch?v=RuUSc53Xpeg


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu