POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Japonci presenetili s tankimi, prožnimi in prenosnimi sončni
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Japonci presenetili s tankimi, prožnimi in prenosnimi sončni 
Ko pomislimo na sončne celice imamo pogosto v mislih velike kovinske in steklene okvirje, japonski raziskovalci pa so dokazali, da temu ni nujno tako. Tu si namreč razvili nadvse zanimive sončne celice, ki so lahke in dovolj tanke, da bi jih bilo mogoče postaviti celo na oblačila, kar z drugimi besedami povedano pomeni, da bi lahko kar med hojo proizvajali električno energijo.

Celice za proizvodnjo električne energije iz sončne svetlobe v debelino merijo zgolj tri mikrometre, zato jih je mogoče prišiti oziroma pritrditi na katerikoli kos tkanine. Poleg tega lahko zdržijo temperature do 100 stopinj Celzija. To v praksi dejansko pomeni, da bi lahko ta oblačila brez težav prali ter likali in to brez bojazni, da bi se sončne celice pri tem zameglile ali celo uničile.

Čeprav so upogljive in tanke sončne celice šele prototipni izdelek, raziskovalci opozarjajo, da bi jih lahko že kmalu uporabljali za polnjenje mobilnih naprav na poti. Poleg tega bi jih lahko uporabljali za postavitev sončnih elektrarn na šotore na območjih, ki jih je prizadela naravna nesreča ali pa na območjih, kjer ni dostopa do klasičnega električnega omrežja. Če bo šlo vse po načrtih bi lahko tovrstne sočne celice v praksi zaživele že v začetki leta 2020, torej čez slabi dve leti.

Vir: RN
Video: https://www.youtube.com/watch?v=xKxrkht7CpY


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu