POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
»Robotska koža«, ki se lahko celi kar sama
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek »Robotska koža«, ki se lahko celi kar sama 
Današnji roboti so precej togi, kar posledično pomeni, da so izpostavljeni poškodbam in so težavni za popravilo. To je tudi razlog, zakaj jih raziskovalci želijo opremiti s precej tanjšo kožo. Ta cilj so doslej poskušali doseči z materiali, ki so bili dovolj mehki in relativno poceni, a so se hitro trgali ali preluknjali. Rešitev za to težavo pa se morda skriva v novem izumu, do katerega so se dokopali raziskovalci univerze Carnegie Mellon.

Ti so našli način, kako se zoperstaviti poškodbam površine in električnim težavam, ki smo jih doslej videvali pri mehkih materialih, uporabljenih za izdelavo elektronike za robote. Tokrat so raziskovalci uporabili posebno vrsto polimera, ki je tako prožen kot odporen na poškodbe. To so dosegli tako, da so v prožno plastično maso vstavili ploščo, sestavljeno iz galija in indija. Poleg tega gre tu za material, ki se v primeru poškodbe lahko zaceli kar sam, pri tem pa ne potrebuje dodatne toplote, povečane vlažnosti ali zunanje pomoči.

Raziskovalci so zamisel o novem materialu dobili kar s proučevanjem živčnega sistema, ki se sam obnavlja, ta pa lahko tako odpravi poškodbe kot tudi ponovno vzpostavi električne povezave. Zaradi odličnih lastnosti novega materiala je po vsej verjetnosti le še vprašanje časa, kdaj se bodo za njegovo uporabo odločili proizvajalci robotskih sistemov.

Vir: RN
Video: https://www.youtube.com/watch?v=wqOPt9gNuY4


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu