POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Kamnik
Avtor Sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek Kamnik 
Kamnik je staro, srednjeveško mesto, položeno ob vznožje zelenih planin, mesto z dušo in zgodovino. Podatki o prazgodovini mesta so zelo nenatančni, podobe medle, sklepamo lahko le na podlagi nekaterih dokazov. Obdobje migracij, ko je rimski imperij že bil pred svojim propadom, je zavito v popolno temo. V tej temačnosti se je rodil Kamnik, katerega začetke lahko sklepamo le iz legend in bajk.

Srednjeveški Kamnik se je po stoletjih anonimnosti pojavil v vsej svoji veličini in živel pod okriljem Starega in Malega gradu. V srednjem veku je bilo mesto cvetoče obrtniško središče s kovnico denarja in dom številnih znanih dinastičnih rodbin.

Kamnik se v pisnih virih prvič omenja v sredini 12. stoletja, v času ko je bil center obširnih kranjskih posesti znane bavarske plemiške rodbine, grofov Andeških. Le-ti so svojo pomembnost izkazovali tudi s kovnico denarja, ki je na Malem gradu po letu 1220 kovala novce z napisom »Civitas Stein«. Meščani se v pisnih virih prvič omenjajo leta 1229, mesto pa je mestne pravice dobilo že prej.

 

Danes je Kamnik kulturno in upravno središče občine, ki meri 266 km² in leži na severu osrednje Slovenije, na prehodu med Gorenjsko ravnjo in Celjsko kotlino. Preko njenega ozemlja ali v neposredni bližini so speljane najpomembnejše cestne, energetske in druge infrastrukturne povezave med vzhodnim in zahodnim delom Slovenije, kar je vsekakor pomembna potencialna prednost občine.

 

Največja je naselitev na območju mesta Kamnik, Mekinj, Duplice in ob Kamniški Bistrici med Stahovico in Kamnikom. Precej manj sta naseljeni Tuhinjska dolina in dolina Črne. V občini Kamnik po zadnjih podatkih živi okoli 27 000 ljudi.

 

Obstoječe infrastrukturne danosti omogočajo relativno hitro in neovirano komunikacijo in povezavo med naselji ter optimalno možen dostop do industrijskih, obrtnih in trgovinskih dejavnosti, tako da je vse manj pomembna njihova lokacija v fizičnem prostoru.

 

Prepoznavnost kamniške turistične ponudbe je predvsem v tem, da obsega naravne znamenitosti, zgodovinske danosti in kulturni turizem.

Mesto Kamnik skupaj z okolico ponuja številne možnosti za športne aktivnosti (tenis, odbojka na mivki, poletni olimpijski bazen s prostorom za kampiranje), ki omogočajo prijetnejše preživljanje prostega časa. Širni gozdovi v naši okolici proizvajajo dovolj čistega zraka in obenem predstavljajo čudovito okolje za rekreacijo in sprostitev.

 

Naravne znamenitosti: V občini Kamnik je dobra kakovost turističnega prostora, saj je že v bližini mesta narava in lahko dostopno ter pestro zaledje. Edinstvena naravna znamenitost je dolina Kamniška Bistrica (vintgar Predoselj z Naravnim mostom, sprehajalna učna Koželjeva pot). Vzhodno od Kamniške Bistrice se dviga največja in najbolj obiskana planota - Velika planina. Kombinacija starinskega in pastirskega življenja ter večinoma nedotaknjenega alpskega živalskega in rastlinskega sveta daje Veliki planini v poletnih mesecih še poseben čar (v poletnih mesecih si je stare planšarske običaje mogoče ogledati v Preskarjevi bajti), pozimi pa je priljubljeno družinsko smučišče.

 

Vse bolj se kot zanimiva turistično-rekreativna destinacija uveljavljajo tudi Terme Snovik v Tuhinjski dolini z bazeni, savnami in drugimi aktivnostmi rekreativnega in družabnega značaja. Prisotna je tudi bogata gostinska ponudba.

 

Le nekaj kilometrov iz mesta se razteza čudovit park, Arboretum Volčji potok. Pot nas ob potočku vodi do baročnega parka, kjer obiskovalec lahko sledi številnim stezam, položenim ob preproge različnih cvetlic in nasadov preko 3000 različnih vrst dreves in grmovnic. Že v začetku 17. stoletja je bila v parku zgrajena graščina. Leta 1885 jo je obnovil F. Souvan, ob tem pa v parku zasadil tudi številna nova drevesa. Leta 1952 je bil ustanovljen Arboretum Volčji potok. Park danes obsega 79 hektarjev in se ponaša z velikim številom različnih dreves, grmovnic in cvetlic.

 

Zgodovinski potenciali: V starem mestnem jedru so številni kulturno zgodovinski spomeniki iz vseh obdobij pestre zgodovine. Leta 1986 je bilo staro mestno jedro imenovano za kulturni in zgodovinski spomenik. Labirint ozkih ulic z umetelno okrašenimi srednjeveškimi in baročnimi hišnimi pročelji nudi veliko število možnosti za odkrivanje zgodovine.

 

Vzpetino sredi mesta, imenovano Mali grad, bogatita romanska kapela in obnovljeni obrambni stolp, nekdaj del srednjeveškega obzidja. Na gričevju ob robu mesta vhod vanj varuje renesančno baročni dvorec Zaprice, ki je preurejen v muzej, pred stavbo pa etno park (skansen) s kaščami iz Tuhinjske doline.

 

Omeniti velja tudi frančiškanski samostan z bogato knjižnico, ki hrani okrog 10.000 zvezkov z različnih področij znanosti. Kamnik se ponaša tudi z najstarejšo zasebno muzejsko zbirko v Sloveniji, ki jo je leta 1893 ustanovil dr. Josip Nikolaj Sadnikar. V zadnjem času se veliko obiskovalcev Kamnika odloči tudi za ogled Budnarjeve muzejske hiše v Palovčah, ki predstavlja enega izmed pomembnejših etnoloških spomenikov našega mesta.

 

Sv. Primož nad Kamnikom skozi vse leto privablja veliko število obiskovalcev. Freske v cerkvi sv. Primoža in Felicijana so eno izmed najkvalitetnejših slikarskih del srednjega veka pri nas. Obenem pa cerkev predstavlja enega izmed redkih spomenikov gotske arhitekture na kamniškem področju (15. stoletje)

 

 

Kulturni turizem: V Kamniku deluje okoli 30 kulturnih društev, ki s svojo raznoliko dejavnostjo plemenitijo kulturo podobo mesta. Med odmevnejšimi tradicionalnimi prireditvami ne smemo pozabiti omeniti Srednjeveških dnevov (drugi junijski konec tedna), poletnega festivala Kamfest (avgust) in tradicionalnih Dnevov narodnih noš (drugi septembrski konec tedna).

 

 

V občini Kamnik je po zadnjih podatkih registriranih čez 700 podjetij in 800 samostojnih podjetnikov. Po dejavnostih prevladuje predelovalna dejavnost, trgovina, gostinstvo in poslovne storitve.

 

V občini delujejo: Šolski center Rudolfa Maistra, šest osnovnih šol s podružničnimi šolami, vzgojno varstveni zavod, Zavod za usposabljanje invalidne mladine, Dom starejših občanov, Glasbena šola, Matična knjižnica Kamnik, Medobčinski muzej, Galerija Veronika, Galerija Pika,…

 

Sleherni kotiček v Kamniku in njegovi okolici je vreden ogleda in nemogoče je vse opisati. Zato nam preostane le želja, da si naše mesto v naročju planin ogledate tudi sami.

 

Dobrodošli!

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Bravo penikem, zelo lepo si opisal svoj kraj. Dobrodošel med nami in upam, da se boš dobro počutil med nami. Ko nas bo pot zanesla tja, pa zagotovo z veseljem pridemo v vaš kraj.  Confused  Confused  Confused


_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu