|
Stran 2 od 3
|
Avtor |
Sporočilo |
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
LAŠKI RIZLING
Laški rizling
Laški rizling, znan tudi pod imeni Welschriesling, graševina, Riesling italien blanc, italjanski rizling je vinska trta, ki daje grozdje za istoimensko belo vino.
Domovina te sorte je slovita francoska vinorodna pokrajina Champagne. Gojijo jo na Hrvaškem, v Avstriji, Italiji in tudi na Madžarskem. V Sloveniji se ta sorta goji skorajda povsod, v vinorodni deželi Podravje pa je to najbolj razširjena bela sorta. Zahteva najodličnejše lege, rodovitna in srednje vlažna tla. Odporna je proti večini bolezni in redno in veliko rodi. Sodi med zelo pozne sorte in v slabih letih ne more dobro dozoreti, vendar kljub temu daje tudi ob slabših letnikih vino dobre kakovosti. Odporna je proti zimski pozebi in ne gnije. Laški rizling je trta srednje močne rasti z dolgimi medčlenki. Cvet je dvospolen. Enoletni les je svetlo rumenorjav. List je srednje velik, petdelen z močnimi zarezami, ostro in dolgo nazobčan. Po zgornji strani je gladek in svetlo zelene barve, na spodnji strani pa kosmat. Vršički so svetlo zeleni in kosmati.
Grozd laškega rizlinga je valjaste oblike, majhen do srednje velik in zelo zbit. Pogosto ima poleg glavnega grozda še značilen prigrozd. Jagode so majhne in okrogle, ponavadi zeleno do zeleno-rumene barve, pikčaste z rjavimi lisami tam, kjer so izpostavljene soncu.
Vino ima dokaj visoko stopnjo kisline (7 do 7,6 g/l), kar ga dela primernega za staranje, je lepo svetlorumenkasto zeleno, pri starem vinu pa so izrazitejši rumeni toni. Cvetica je sveža in nežna z značilnim prijetnim vonjem in okusom, ki spominja rahlo na lipov cvet. Laški rizling je vino nižje alkoholne stopnje (9,5 - 10,5 vol %), ob pravem času trgatve pa doseže primerno kislino, ki daje vinu primerno svežino, živahnost in harmoničnost. Primeren je tudi za vina posebne kakovosti kot so pozna trgatev, izbor, jagodni izbor, ledeno vino ali suhi jagodni izbor in dosega ob izjemnih letnikih zavidljivo kakovost. Pogosto ga dodajajo v mešana vina z geografskim poreklom (cviček, belokranjec, ...) predvsem tam, kjer lege in zemlja niso najbolj primerne.
Ponudimo ga pri temperaturi 10-12 ºC, glede na ostanek neprevretega sladkorja ga lahko mešamo z mineralno vodo ali pa postrežemo k slavnostnim jedem. Lepo se poda k ribjim jedem in belemu mesu.
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
19 Dec 2007 11:43 |
|
|
Penny
Pridružen/-a: 19.12. 2007, 08:28
Prispevkov: 7
|
vino
Mevki hvala moj mož najraje pije refošk
|
19 Dec 2007 16:36 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
|
19 Dec 2007 18:02 |
|
|
vitez
Pomočnik Admina
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 18:54
Prispevkov: 11103
Kraj: Maribor
|
Refošk je od rdečih vin itak najboljši. No ja, pa cviček če je pravi je tudi super. Jaz pa imam raje bela vina, n. pr. rumeni muškat ali kaj podobnega.
_________________ Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
|
19 Dec 2007 23:49 |
|
|
acelinagirl
Pridružen/-a: 03.11. 2007, 12:47
Prispevkov: 282
Kraj: vsepovsot in nikjer
|
|
20 Dec 2007 18:54 |
|
|
Visnja
Pridružen/-a: 18.12. 2007, 21:07
Prispevkov: 8
Kraj: Ptuj
|
Na tržišču je nov izdelek vinske branže...Pinky chick, to je nežno rose vino, žametne črnine, z precejšnim ostankom sladkorja, tako da je polsladko vino.Moškim verjetno ne bo všeč, žensla pa, prijetno ohlajen.....steče po grlu in pusti prijetno slad, sadni okus...kot nežna sladica .
|
20 Dec 2007 21:33 |
|
|
vitez
Pomočnik Admina
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 18:54
Prispevkov: 11103
Kraj: Maribor
|
Jaz imam raje bolj sladka vina, čisto kisla pa ne. Za probat bi bilo.
_________________ Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
|
21 Dec 2007 00:04 |
|
|
Visnja
Pridružen/-a: 18.12. 2007, 21:07
Prispevkov: 8
Kraj: Ptuj
|
Pol pa le..dokler je še kje v zalogi..je zelo mala serija....tega najbolj sexi vina na sončni strani alp....
A je dovoljeno delati reklamo ....pol ti dam link...kjer...vidiš..zakaj ga tako imenujem....
|
22 Dec 2007 16:38 |
|
|
Visnja
Pridružen/-a: 18.12. 2007, 21:07
Prispevkov: 8
Kraj: Ptuj
|
JOOOOOOOOOOOOOOOJJJ napačen smeško...hahaha....
|
22 Dec 2007 16:39 |
|
|
Ariel
Gost
|
|
24 Feb 2008 14:39 |
|
|
Mihael Laufer
Pridružen/-a: 11.03. 2008, 14:02
Prispevkov: 728
Kraj: Spodnja Polskava
|
hmmm, zaradi neprimerne vsebine je bil video odstranjen..... Pa si sigurna, da je bilo o vinu? hehehe
|
15 Apr 2008 10:32 |
|
|
Mihael Laufer
Pridružen/-a: 11.03. 2008, 14:02
Prispevkov: 728
Kraj: Spodnja Polskava
|
Jaz imam od belih tudi rad sladka in slovenska. Sem pa nor na Teran ali pa Refošk, po možnosti domač, ki mi ga natočijo direkt iz soda. En boljših mi je Petelinov teran iz Tomaja ali pa še boljši od enega manj znanega kmeta iz Pliskovice (vedno pozabim kak se piše, a teran ima za moje pojme najboljši na svetu). Pa Ravbar v Vogljah ima tudi dobrega. Ej, ni čudno, da mi vedno hvalijo kri, ko grem na krvodajalsko :)
ps. pa da ne bo kdo mislil, da sem kronični pijanec :) Pač cenim dobro vino v malih količinah.
|
15 Apr 2008 10:37 |
|
|
Ariel
Gost
|
Mihael Laufer je napisal/a:hmmm, zaradi neprimerne vsebine je bil video odstranjen..... Pa si sigurna, da je bilo o vinu? hehehe
Ha ha ha, se mi zdi, da je res nekaj kvantaril in svinjaril v tistem spotu tale Jure. Ja, včasih si morda res malo preveč privošči, saj veš, popularnost pa to .
Sem ga gledala enkrat v eni oddaji, kjer je govoril nekaj o "čmoklah", na vprašanje, kaj je to čmokla, je pa rekel, da je to ženska "breskvica", ker se ob tisti "primarni dejavnosti" pač oglaša čmok čmok čmok.
Sem se čudila, kako da so mu dovolili tako govoriti v oddaji, pa kaj čmo(k) !
LP Ariel,
|
15 Apr 2008 10:51 |
|
|
teeja
Pridružen/-a: 15.04. 2008, 22:53
Prispevkov: 207
|
Jaz pa ne smem piti vina ker sem prav alergična na vsako vino,že od enega kozarca me slabi in imam težave!
_________________ Sreče ne spoznaš z glavo,temveč s srcem.
|
16 Apr 2008 22:22 |
|
|
Nu§ka
Pridružen/-a: 12.02. 2008, 10:42
Prispevkov: 29
Kraj: Kranj
|
Pa še recept za vse ljubitelje kuhanega vina...
Recept za kuhano vino s cimetom, klinčki, limoni in pomarančo.
Sestavine
Sladkor - beli 250g
Voda 0,5l
Klinčki
Cimetova paličica
Limona 2 kosa
Pomaranče 2 kosa
Vino - rdeče 1l
Priprava
Sladkor raztopimo v 0.5 l vode.
Dodamo klinčke in cimet ter počasi kuhamo 10 min.
Limone in pomaranče dobro operemo in jih narežemo na tanke kolobarje ter dodamo sladkani vodi.
Pustimo, da se sirup ohladi, nato ga precedimo.
Vino počasi segrevamo, mu dodamo precejen sirup in pazimo, da vse skupaj ne zavre.
Toplo postrežemo v kozarcih.
(Recept je bil že velikokrat preiskušen...in povem vam, rezultat je izjemno dober...mmmm...samo še počakat je treba na hladne zimske dni, ko kakšen kozarček kuhančka še posebej prija)
|
12 Sep 2008 12:09 |
|
|
|
Danes je 26 Nov 2024 01:37 | Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
|
Stran 2 od 3
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|