POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Brusnice - naravni vir zdravja
Avtor Sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek Brusnice - naravni vir zdravja 
Brusnice spadajo med za zdravje najbolj koristno sadje. Znanstveniki zdaj poskušajo odkriti, kako bi jih lahko uporabili namesto antibiotikov.
Ameriški nacionalni inštitut za zdravje financira raziskavo o vplivu brusnic na srčne bolezni in o drugih pozitivnih lastnostih tega kiselkastega sadja.

Brusnični sok je že dolgo znan kot učinkovito domače zdravilo zoper infekcije sečevoda, kar so potrdile tudi znanstvene raziskave, a so šele pred kratkim ugotovili, zakaj je tako. Profesorica Terri Camesano, inženirka kemije na inštitutu Worcester Polytechnic v Massachusettsu, ZDA, je predstavila izsledke svoje študije, med katero je hotela ugotoviti učinek kemijskih spojin v brusnici na molekularni ravni. Odkrila je kemijsko spojino, ki spreminja strukturo bakterije Escherichia coli, povzročiteljice vnetja sečevoda. Količina soka brusnic, potrebna, da se prepreči infekcijo, je zelo majhna, pravi dr. Camesanova, samo en kozarec na dan.

A pozitiven učinek brusnic ni omejen zgolj na preprečevanje infekcije; brusnice lahko pomagajo znižati "slabi holesterol" in povečati "dobri holesterol", zmanjšati nevarnost srčnih bolezni, preprečiti krvavenje zob in pomagajo pri zdravljenju čira in raka na želodcu.


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

Odgovori s citatom
Prispevek  
Z brusnicami v boj proti boleznim mehurja
Brusnica, ki jo poznamo tudi pod imeni belka, gorenk, matejk in rdeča borovnica, v zdravilstvu pomaga pri boleznih mehurja.

V njenih listih je namreč nenavadno veliko arbutina, ki odlično deluje na različna obolenja mehurja: katar, vnetja, pesek, krči, zadrževanje urina in nagnjenost k močenju postelje.

Liste nabiramo jeseni, iz njih pripravimo nalitek tako, da vzamemo dve čajni žlički posušenih listov in veliko skodelico vode. Topel in nesladkan nalitek pijemo trikrat dnevno.

Sveže jagode brusnic pa so odlično sredstvo proti temperaturi, driski in pljučnim krvavitvam. Sadežev ne smejo uživati ljudje, ki so nagnjeni k ledvičnim kamnom.


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu